Nyheter

 

Statssekretær fikk høre mer om NINAs forskning

Publisert: 2. november 2016
Tekst: Jan Arne Stokmo

Statssekretær Lars Andreas Lunde i Klima- og miljødepartementet besøkte onsdag Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim. Der fikk han blant annet høre om NINAs forskning på naturens økologiske tilstand. Det ble også dissekering av jerv og et besøk på NINAs genetikklab.

Statssekretær fikk høre mer om NINAs forskning
Frode Holmstrøm forklarer hvordan en død jerv blir mottatt og undersøkt hos Rovdata. Foto: Arnstein Staverløkk/NINA

Forskningssjef Signe Nybø i NINA skal lede en ekspertgruppe som frem til 1. juni neste år som skal utvikle metoder for å måle tilstanden til naturen i Norge med havområder og Svalbard. Målet er å finne ut hva som kjennetegner et godt økosystem, og statssekretæren fikk en presentasjon av det pågående arbeidet.

Skal utvikle metoder

– Vi mennesker er avhengige av naturen, og pollinering, flomdemping og opptak av CO2 er eksempler på livsnødvendige tjenester som naturen gjør for oss. Muligheten til å utøve friluftsliv er også et gode den gir oss. Men hva kjennetegner et slikt økosystem? Dette skal vi utvikle metoder til å finne svar på, forklarte Nybø.

Hun fremhevet at dette er viktig kunnskap for å kunne sikre at naturen kan gi oss disse tjenestene i dag og i framtida.

Medlemmene av ekspertrådet er blant landets fremste eksperter på å vurdere tilstand og utvikling i norske økosystemer. Rådets arbeid vil omfatte alle de store økosystemene (hav, skog, fjell, våtmark, kulturlandskap og åpent lavland), og er nedsatt av Klima- og miljødepartementet.

Obduksjon av jerv

Besøket gikk deretter videre til NINAs grovlabb, hvor statssekretæren fikk se hvordan Frode Holmstrøm i Rovdata undersøker innsendte døde jerver, som en del av overvåkningsprogrammet av de store rovdyrene. Rovdata er en selvstendig enhet i NINA, og leverer overvåkingsdata og bestandstall for gaupe, jerv, brunbjørn, ulv og kongeørn i Norge til publikum, media og forvaltning. Rovdata og NINA mottar hvert år mange ulike viltarter som blir undersøkt ved laben.

DNA-analyser i overvåkingen

Deretter gikk turen for statssekretæren med følge til NINA genetikklab, der Lunde fikk høre mer om hvordan NINA kan hente ut viktig informasjon fra arvematerialet til levende organismer. Øystein Flagstad forklarte hvordan DNA-analyser brukes i rovdyrovervåkingen og gir viktig kunnskap om bestandsstørrelse, områdebruk, slektskapsforhold og vandringsmønstre. Frode Fossøy snakket om miljø-DNA, og hvordan man fra én enkel vannprøve kan oppdage sjeldne arter og kategorisere hele artssamfunn i innsjøer og elver, noe som var umulig for bare få år siden.

Kontaktpersoner i NINA:

Signe Nybø, forskningssjef (om forskning på naturens økologiske tilstand)
Øystein Flagstad, genetiker (DNA-analyser rovvilt)
Frode Fossøy, genetiker (miljø-DNA)
Frode Holmstrøm, overingeniør (Undersøkelser av døde dyr)

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: