Nyheter

 

30 millioner til å kartlegge sjøfuglenes leveområder

Publisert: 17. juni 2014
Tekst: Camilla Næss

Lysloggere skal gi ny informasjon om sjøfuglartene vi har i norske farvann.

30 millioner til å kartlegge sjøfuglenes leveområder
Polarlomvi er den mest tallrike sjøfuglarten i Barentshavet. På Svalbard har bestanden av denne arten blitt halvert i løpet av de siste tyve årene. Foto: Kjetil Schjølberg

Flere av de norske sjøfulgartene står nå oppført som sterkt eller kritisk truet på den norske Rødlista. Forurensning, klimaendringer, matmangel og ødeleggelse av leveområder er noen av trusselfaktorene sjøfuglene står overfor. 

I dag vet vi lite om hvor sjøfuglene oppholder seg utenom hekkesesongen. Dette er viktig kunnskap for å sikre en bærekraftig sjøfuglforvaltning i framtida. 
Klima- og miljødepartementet, Utenriksdepartementet og Norsk olje og gass satser nå stort på sjøfugl, og bevilger til sammen 30 millioner kroner til SEATRACK, et prosjekt som skal finne svar på akkurat det. 

–SEATRACK er et stort løft som vil gi oss unik kunnskap om hvilke havområder sjøfuglene vandrer til, og dermed hvilke miljøtrusler de sårbare bestandene står overfor, sier Per Fauchald, seniorforsker i NINA. 
 

Følger fuglenes ferd

I løpet av de neste fire årene skal 10.000 fugler, fordelt på 11 arter, merkes med lysloggere som lar forskerne spore fuglenes trekkruter utenom hekkesesongen. Lysloggerne lagrer løpende data om variasjon i lyset der fuglene oppholder seg. Ut i fra dette kan forskerne beregne posisjoner og trekkrute. 

–SEATRACK er nært knyttet til SEAPOP; det norske overvåkingsprogrammet for sjøfugl. Ved å sammenstille kunnskap fra SEAPOP og SEATRACK, vil vi bedre være i stand til å svare på hvorfor så mange norske sjøfuglbestander er i nedgang, fastslår Fauchald.  

Norsk Polarinstitutt leder prosjektet, med NINA som samarbeidspartner. Også russiske, britiske, islandske og færøyske forskere er involvert. 
 

Mer informasjon om SEATRACK

Kontakt: Per Fauchald og Børge Moe

 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: