Nyheter

 

Sett fjellrev? Meld fra om fjellrevobservasjoner!
5. juli 2021

Har du sett fjellrev vil vi gjerne vite om det. Men husk å holde avstand og ikke forstyrr. 

Norsk-russisk samarbeid skal stanse spredning av fremmede arter til Arktis
20. april 2021

I år lanseres en stor kampanje i Nordvest-Russland med mål om å forhindre spredning av fremmede arter til russiske deler av Arktis. Forskerne frykter at frø, insekter og parasitter skal etablere seg i de sårbare nordområdene, og ber reisende ta grep.

Tetthet og innavl påvirker når ulv i Skandinavia får sine første valpekull
8. april 2021

Størrelsen på bestanden er den viktigste faktoren for når ulver i Skandinavia får valper første gang. Det viser data fra helt tilbake til reetableringen i 1983.

Blå slår hvit hos fjellreven
22. mars 2021

Hva betyr det for fjellreven om den er «blå» eller «hvit»? Ganske mye viser ny forskning.

Norge kan få nasjonalpark med store naturverdier rett utenfor hovedstaden
16. februar 2021

En fjerdedel av Norges befolkning kan få en stor nasjonalpark som nabo, og få orkesterplass til et enormt restaureringsprosjekt, dersom deler av Østmarka blir nasjonalpark. 

10 år med overvåking gjør oss rustet til å ta vare på ny Utvalgt naturtype
5. januar 2021

I desember fikk åpen grunnlendt kalkmark status som Utvalgt naturtype. Over ti år med overvåking gir et godt grunnlag for å ta vare på denne artsrike naturtypen.

Eremitten er ikke lenger ensom
4. desember 2020

Forskere ved NINA har flyttet eremitter de fire kilometerne fra Tønsberg gamle kirkegård til eikehagen ved Berg fengsel i håp om å etablere en levedyktig bestand der. Siden har ingen har sett spor av dem, inntil de overraskende dukket opp på et videoopptak. 

Kartlegger oterens effekt på laksebestander på Sunnmøre
15. juni 2020

Det blir stadig mindre laks i enkelte sunnmørske elver, samtidig øker oterbestanden i området. Det gir grobunn for konflikter.

Oter drukner i fiskeredskaper
11. mai 2020

Utilsiktet bifangst i fritidsfisket forstyrrer den naturlige reetableringen av oterbestanden i Norge.

Trenger unge elvemuslinger mer pusterom?
5. mai 2020

Mange bestander av elvemusling på Østlandet sliter med rekrutteringen. NINA-forsker Jon Magerøy måler om det skyldes redusert tilgang på oksygen. 

Reparerer norske fjell og afrikanske savanner
14. januar 2020

Fjellreven i Norge og den afrikanske villhunden har mer til felles enn å tilhøre hundefamilien. Begge artene er utrydningstruet og får hjelp til å overleve gjennom prosjekter for å restaurere natur.

Truet edderkopp vil ha det ryddig
11. oktober 2019

Den sterkt truede arten stor elvebreddedderkopp blomstrer i områder hvor hagelupin og rynkerose er fjernet på Langøra Nord i Stjørdal. I høst ble det høyeste antallet edderkopper registrert siden ryddingen startet.

Meld fra hvis du ser snøugler
2. april 2019


Snøugla har gått sterkt tilbake som hekkefugl i Norge de siste tiårene, og arten er oppført som sterkt truet i den norske rødlista.

Oteren kan ta rotta på minken
25. mars 2019

Oteren er tilbake på sørvestlandet. Det kan være gode nyheter for sjøfugl som trues av mink.

Rekordår for fjellreven
2. januar 2019

Fjellreven i Norge fikk minst 58 valpekull i 2018. Det er det beste resultatet for den kritisk trua arten siden den nasjonale overvåkingen startet i 2003.

Antall horndykkere stuper
3. desember 2018

Horndykkeren står i fare for å forsvinne fra Troms. Siden 2001 er antall hekkende par i fylket redusert med 90 prosent, viser ny rapport.

Elvemuslingen har en ny plan
13. november 2018

Hvem skulle tro at et virvelløst dyr i perlehumør forteller spennende historier? En ny handlingsplan skal bidra til at elvemuslingen kan fortsette å sile ut nyttig kunnskap om livet på bunnen.

Fjellrev fant frender 30 mil unna
12. november 2018

En fjellrev fra Varangerhalvøya vandret drøyt 300 kilometer mot sørvest, før den fant andre fjellrever i Reisa Nord. Det er gode nyheter for den kritisk trua arten.

Råd for mating av måker
11. juli 2018

Matmangel er en av årsakene til at flere måkearter har gått sterkt tilbake de siste tiårene, men bymåker trenger ikke å mates for å klare seg. De er altetende, og livnærer seg på alt fra fisk til insekter, meitemark og søppel.

Bra år for fjellreven
21. desember 2017

Fjellreven er tilbake i flere fjellområder i landet og det korter inn avstandene mellom de tidligere svært isolerte delbestandene. Det er observert økt forflytning av individer mellom fjellområdene i Sør- og Midt-Norge, og vi ser allerede nå positiv endringer i genetikken. Dette lover godt for fjellrevens videre overlevelse i Norge!

Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: