Nyheter

 

Følg med på fjellrevovervåkinga

Publisert: 8. august 2013
Tekst: Camilla Næss

Mannskaper fra Statens naturoppsyn (SNO) og Norsk institutt for naturforskning (NINA) er godt i gang med årets registrering av fjellrevkull i den norske fjellheimen. Du kan følge med på overvåkinga her.

Følg med på fjellrevovervåkinga
Denne svenskfødte fjellreven er far til et av årets valpekull i Vårstigdalen, Oppdal. Sjarmøren er født i Svaletjakke i 2011, og har siden krysset grensa og bidratt til yngling på norsk side. Foto © Ingolf Røtvei

Det er så langt i år registrert oppsiktsvekkende mange fjellrevkull i områdene rundt Snøhetta, Dovre og Knutshø. Etter flere års fravær, yngler fjellreven igjen i Nord-Trøndelag, i Blåfjella og Hestkjølen. 

Foreløpig er det registrert kun ett kull i Nordland og ingen lenger nord på fastlandet. 
Hold deg løpende oppdatert på overvåkinga her.

Oppgangsår for fjellreven i sør

Ifølge NINA-forsker Nina Eide er 2013 helt klart et oppgangsår for fjellreven i Norge.

– Så langt i år er det registrert 22 kull i Norge mot 1 kull i fjor. De fleste kullene er registrert ved Snøhetta, Dovre og Knutshø, samt 3 i Nord Trøndelag. Forklaringen er trolig at det i år er relativt mange smågnagere i disse fjellområdene. Dette ser vi blant annet ut fra mye hekking av rovfugl, forteller hun.

Eide beskriver bestandene i disse områdene som solide, med mange individer, og som derfor kan respondere på en oppgang i gnagerbestandene.

 Smågnagere alene kan imidlertid ikke forklare denne formidable økningen. Vi tror det er kombinasjonen av støtteforing vinterstid og en begynnende oppgang  i smågnagerbestanden som har lagt forholdene til rette for fjellrevyngling i år. Det viser at det langsiktige arbeidet som gjøres for å ta vare på fjellreven virker.

Tredobling av fjellrevbestanden

Den norske fjellrevbestanden blir i dag hovedsakelig overvåket ved å kontrollere kjente fjellrevhi på sommertid. Fjellreven benytter ofte det samme hiet og et hi kan til sammen ha vært brukt i flere hundre år. På denne måten kan man følge bestandens utvikling over tid.

Man regner i dag med at det finnes cirka 300 voksne fjellrev i Skandinavia (Norge, Sverige og Finland), hvorav minimum 140 i Norge. Det er nesten en tredobling av bestanden i forhold til for 10 år siden. Arten er karakterisert som kritisk truet, og den er sannsynligvis det mest utryddningstruede pattedyret vi har i Norge i dag.

Overvåkingen i felt blir utført på oppdrag fra Miljødirektoratet. Statens naturoppsyn (SNO) utfører arbeidet i felt. 

Kontaktperson i NINA: Nina E. Eide

 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: