Nyheter

 

Gåsejegere; viktige aktører i forvaltningen av kortnebbgås

Publisert: 7. juni 2016
Tekst: Camilla Næss

En spørreundersøkelse utført blant gåsejegere i Nord-Trøndelag viser at jegerne ønsker å være informert og involvert i forvaltningen ved blant annet å rapportere om jaktuttak. Dette er godt nytt for implementeringen av en internasjonal forvaltningsplan for kortnebbgås. 

Gåsejegere; viktige aktører i forvaltningen av kortnebbgås
Foto © Kjell Heggelund

Tekst: Sanne Holmgaard/NIKU

Undersøkelsen er ledet av NIKUs nordområdeavdeling, og er en del av forskningsprosjektet Geese Beyond Borders som ledes av NINA. Prosjektet har fokus på den lokale implementeringen av en internasjonal forvaltningsplan for Svalbardbestanden av kortnebbgås. Planen er adaptiv og målsetningen er å opprettholde en bæredyktig bestand av kortnebbgås og samtidig holde konflikter med landbruksinteresser på et akseptabelt nivå. 

Et av målene har vært å redusere bestanden ned til et bestandsmål på 60.000 gjess, og ordinær høstjakt i Norge og Danmark har vært virkemiddelet. Jegere spiller dermed en viktig rolle i reguleringen av bestanden og kunnskap om gåsejegeres syn på forvaltning av kortnebbgås, jaktregulering og rapportering er derfor viktig i både forskning og forvaltning. 

Hensikten med undersøkelsen er å bidra til en økt forståelse av gåsejegernes holdninger til forvaltningen samt jegernes ønsker og motivasjon til å følge gjeldende tiltak og dermed bidra til en vellykket lokal implementering av den internasjonale forvaltningsplanen. Undersøkelsen viser at de aller fleste jegerne er positive til å delta som aktive aktører i forvaltningen og er villige til å rapportere daglig og til å redusere jakten når det internasjonale bestandsmålet er nådd. Undersøkelsen gir samtidig et bilde av hva jegerne mener kan øke motivasjonen til å delta i forvaltningen, eksempelvis gjennom rapporteringsverktøy og informasjon. 

Les mer i rapporten Gåsejakt i Nord-Trøndelag 

Kontakt: Ingunn Tombre

 

 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: