Nyheter

 

Klimatilpasning på naturens premisser

Publisert: 4. juni 2015
Tekst: Camilla Næss

Mange naturtyper er sårbare for klimaendringer og klimatilpasningstiltak. Men naturens egne økosystemtjenester kan også i stor grad bidra til klimatilpasning.

 Klimatilpasning på naturens premisser
Elvesletter er svært dynamiske systemer som blant annet bidrar til å redusere flom. Flomforbygning på slike elvesletter vil kunne gå ut over elveslettenes flomdempende evne, og bidra til en mer negativ effekt av flommer i områder nedstrøms. Foto © Børre K

Klimascenarier tilsier at vi kan vente oss store endringer fram mot 2100. Blant annet vil vi få høyere temperaturer, mer nedbør og mer ekstremvær. Som igjen fører til økte skader både på natur og samfunn. Klimaendringene stiller oss derfor overfor store utfordringer for å sette inn tiltak som begrenser skadeomfanget, og øker samfunnssikkerheten. Hvordan kan vi best mulig tilpasse oss et endret klima?

I en ny rapport sammenstiller forskere fra NINA eksisterende kunnskap om effekter av klimaendringer og klimatilpasningstiltak på norsk natur. Rapporten gir også råd om tiltak for å bevare naturtypenes funksjon og økosystemtjenester.

Naturlig buffer

Blant de økosystemtjenestene naturen leverer er det de regulerende tjenestene som i størst grad kan dempe effekter av klimaendringer. For eksempel i form av flomdemping og vannrensing eller beskyttelse mot erosjon. Naturtyper som leverer slike tjenester kan dermed være en buffer mot klimaendringer.

–I arbeidet med klimatilpasningstiltak er det viktig å være klar over naturens egen evne til å redusere effektene av klimaendringer. Det vil være uheldig å sette inn tiltak som reduserer denne evnen, påpeker Per Arild Aarrestad, seniorforsker i NINA.

Klimatilpasningstiltak og sårbar natur

Andre naturtyper er svært sårbare, og kan stå i fare for å forsvinne som følge av klimaendringer. Klimatilpasningstiltak og andre inngrep kan legge ytterligere press på allerede sårbare naturtyper. Slike fysiske tiltak vil ofte være i konflikt med naturverdier, fordi de gjerne medføre nedbygging av natur og endrer økosystemenes funksjoner.

–Et viktig tiltak for å begrense klimaendringenes negative påvirkning på naturtyper og ivareta økosystemtjenester er å minimalisere eksisterende trusler for naturtypene, sier Aarrestad.

For eksempel bør naturtyper som kan bli særlig negativt påvirket av klimaendringer spesielt hensynstas i arealplanlegging.

Anbefaler nasjonal kartlegging og overvåking

Rapporten viser imidlertid at vi mangler mye kunnskap om mange naturtypers utbredelse, og om hvor utsatthet de ulike naturtypene er for klimaendringer og arealinngrep.

–Vi anbefaler ytterligere kartlegging og overvåking av naturtyper som er sårbare for klimaendringer og klimatilpasningstiltak, og av naturtyper som bidrar positivt til klimatilpasning, konkluderer Aarrestad. 

Les hele rapporten her:

Aarrestad, P.A., Bjerke, J.W., Follestad, A., Jepsen, J.U., Nybø, S., Rusch, G.M., & Schjartau, A.K. 2015 Naturtyper i klimatilpasningsarbeid. Effekter av klimaendringer og klimatilpasningsarbeid på naturmangfold og økosystemtjenester. – NINA Rapport 1157. 98 s.

Rapporten er laget på oppdrag fra Miljødirektoratet. Les mer på Miljødirektoratets nettsider.

Kontakt:

Per Arild Aarrestad

 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: