Nyheter

 

Konsekvensvurdering for sjøfugl i Sør-Norge

Publisert: 3. november 2011
Tekst: Oddmund Rønning

NINA har nylig gjennomført en tverrsektoriell konsekvensvurdering for de viktigste sjøfuglbestandene i norsk del av Nordsjøen og Skagerrak. Undersøkelsen er publisert i NINA Rapport 733 og inngår som grunnlagsrapport til det pågående arbeidet med en helhetlig forvaltningsplan for dette området.

Konsekvensvurdering for sjøfugl i Sør-Norge
Gråmåke. Foto © Tycho Anker-Nilssen

Så langt som mulig søker rapporten å gi en faglig oppdatert og enhetlig vurdering av konsekvenser i forhold til de ulike menneskeskapte påvirkninger som er definert i forvaltningsplanprosessen. I godt samsvar med tilsvarende vurderinger for andre områder, er både den eksisterende og potensielle påvirkningen vurdert å være størst som følge av petroleumsvirksomhet og skipsfart, men også fiskerisektoren og land- og kystbasert virksomhet antas å ha betydelig effekt.

Det er videre sannsynliggjort at klimaendringer, langtransporterte forurensninger og introduserte predatorer har konsekvenser, og offshore vindkraft kan gi negative effekter. I de fleste tilfellene vurderes både dagens situasjon og et nærmere beskrevet fremtidsbilde. Rapporten diskuterer også de viktigste kunnskapshullene som bør fylles for å kunne identifisere mer operasjonelle forvaltningsmål.

Resultatene fra rapporten er spilt inn til de sektorvise utredningene av miljøkonsekvenser i Nordsjøen og Skagerrak. De sektorvise utredningene er publisert på  Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) sine nettsider. Engasjerte og interesserte parter inviteres til å gi innspill frem til 15.desember 2011. På nettsiden om forvaltningsplanarbeidet finnes en lang rekke andre rapporter og annen bakgrunnsinformasjon for arbeidet med den helhetlige forvaltningsplanen for norsk del av Nordsjøen og Skagerrak, som skal ferdigstilles i 2013.

NINAs rapport er gjort på oppdrag for Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif), Direktoratet for naturforvaltning (DN), Fiskeridirektoratet (Fdir), Kystverket (KyV), Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Oljedirektoratet (OD) og Statens Strålevern (NRPA).

 

Les mer:

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: