Nyheter

 

Overvåking viser langtidstrender for norsk natur

Publisert: 26. august 2010
Tekst: Camilla Næss

Årets TOV-rapport bekrefter den trenden vi har sett en god stund allerede, der registrerte endringer i overvåkingsområdene kan knyttes både til endringer i klima og forurensningsbelastninger.

Overvåking viser langtidstrender for norsk natur
Kongeørn. Foto © J.O. Gjershaug/NINA

Tydelige trender

Program for terrestrisk naturovervåking (TOV) har siden oppstarten i 1990 omfattet integrert naturovervåking med vekt på vanlige naturtyper i boreale og alpine områder. Resultatene fra fjorårets naturovervåking viser tydelige endringer som blant annet kan tilskrives et varmere klima og endring i forurensningsbelastninger.

  • Spesielt for lav på trær finner vi en endring i artssammensetningen som stemmer godt overens med teorien om et varmere klima og en lengre vekstsesong.  
  • Egglegging hos svarthvit fluesnapper viser god sammenheng med middeltemperaturen i mai.
  •  I en del av de sørlige overvåkingsområdene tyder framgang for nitrogenelskende markvegetasjon på økt nitrogentilgang.
  •  Det er ikke funnet indikasjoner på negative effekter av forurensning for bestandsnivå eller produksjon hos fugl og smågnagere.
  •  Rapporten viser lav ungeproduksjon for kongeørn og jaktfalk, uten at årsakene til dette kan tilskrives annet en naturlig variasjon.

Kunnskap om endringer i naturen

TOV skal gi miljøforvaltningen kunnskap om langsiktige endringer i naturen, og eventuelle sammenhenger med menneskelig påvirkning som for eksempel klimaendringer, sur nedbør, nitrogentilførsel og arealbruk. Fra Lund i sør til Dividalen i nord overvåkes lav og alger på trær, markvegetasjon, smågnagere, spurvefugl, lirype, jaktfalk og kongeørn.

Overvåkingen utføres av NINA og samarbeidspartnere ved Universitetet i Oslo og i Norsk institutt for skog og landskap.

Kontaktperson i NINA: Erik Framstad

 

Her kan du lese mer:

 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: