Nyheter

 

Rekordmange jervekull i 2010

Publisert: 6. oktober 2010
Tekst: Bjørg Bruset

Aldri før har det blitt registrert like mange hunnjerver med valpekull i Norge som i år. Det viser nye data, som blir rapportert av ROVDATA i Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Registreringen av ynglinger, som Statens naturoppsyn (SNO) gjorde i vår, viser at det kom minst 66 nye valpekull til verden i 2010. Dette er en økning på 13 ynglinger fra i fjor.

– Så mange har det ikke blitt registrert siden tellingene startet her i landet i 2000. Vi må tilbake til 2005 for å finne den nærmeste registreringen, som var på 62 ynglinger, sier Morten Kjørstad, leder av ROVDATA.

Øker mest i Hedmark
Økningen har vært størst i Hedmark (rovviltregion 5), som har fem valpekull flere enn i fjor, og i Troms og Finnmark (region 8), som har fire flere enn i fjor.

I regionene 3, 6 og 7 er det registrert to valpekull flere enn i fjor, mens det i region 1 er registrert to færre kull på samme tidsrom.

– Ut fra ynglingene, som har blitt registrert de tre siste årene, kan vi beregne at det er 362 voksne jerv i landet, pluss-minus 40 dyr. Dette er en økning på 32 dyr fra 2009, forklarer Kjørstad.

Bestandsmål er nådd
I Nordland (region 7) er det påvist til sammen 13 ynglinger i år. Denne økningen fra i fjor gjør at bestanden i regionen for første gang er over bestandsmålet på 10 ynglinger siden 2007.

Dermed er alle rovviltregionene, som har et fastsatt nasjonalt bestandsmål, over bestandsmålet for antall ynglinger av jerv.

Hiregistreringer
Det er ansatte i Statens naturoppsyn som fra starten av mars og utover våren har kontrollert hi der hvor det tidligere har vært ynglinger. Det har også blitt lagt en en betydelig innsats i å søke etter ynglehi i nye områder.

Dataene fra overvåkingen blir rapportert gjennom ROVDATA, på oppdrag fra Direktoratet for naturforvaltning.

 

Minimum antall ynglinger av jerv i Norge i perioden 2006–2010. Den røde delen av søylene angir påviste ynglinger hvor tispa og/eller valp(ene) er tatt ut. Den horisontale grå linjen angir det nasjonale bestandsmålet på 39 ynglinger.

Fakta om jerveynglinger:

  • Én yngling er et nytt årskull med valper.
  • Registrering av årlige ynglinger blir bruk til å overvåke størrelsen og utviklingen på bestanden i Norge.
  • Sikre ynglinger må oppfylle en rekke kriterier og får status som dokumentert eller antatt yngling.
  • Det årlige antallet ynglinger er alltid et minimumstall, siden det kan forekomme ynglinger som ikke blir registrert.
  • I tillegg til hiregistreringer, blir DNA-analyser av innsamlede ekskrementer også brukt til å måle bestanden av jerv.
  • ROVDATA har ansvaret for formidling, drift og utvikling av det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt.

Kontaktperson: Morten Kjørstad, leder i ROVDATA, tlf. 73 80 14 74/97 73 08 30

Her kan du lese mer:

 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: