Nyheter

 

Se dyrene som lever like utenfor Oslo

Publisert: 21. juli 2016
Tekst: Jan Arne Stokmo

En ny film fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) gir et unikt innblikk i dyrelivet i skogen, bare kilometer fra hovedstaden.

Se dyrene som lever like utenfor Oslo
To ulver i skogen utenfor Oslo. Foto: http://viltkamera.nina.no/

Filmen er satt sammen av klipp fra en periode på to måneder i vår, og viser blant annet ulv, rev, hare, grevling og elg, som lever kun ti kilometer fra Oslo.

– Dette viltkameraet er utplassert nord i Enebakk kommune og målet er å studere gaupe, men vi opplever at det også gir oss et innblikk i hele skogøkosystemet, forklarer John Odden, seniorforsker i NINA.

Se filmen her!

Se dyrene som lever i skogen like utenfor Oslo from NINAforskning on Vimeo.

Mye aktivitet i skogen

NINA har utplassert 350 viltkameraer i Norge, fra Østfold i sør til Troms i nord. Kameraene gjør det mulig å studere gauper og andre byttedyr, uten å være i kontakt med dem.

– Resultatene fra gaupeovervåkingen har så langt vært gode, og vi erfarer i tillegg at viltkameraer kan gi oss mer informasjon om dyrelivet i skogen. Kameraene kan for eksempel brukes til å forske på hvordan klima og jakt påvirker dyrelivet. De kan overvåke dyrenes helsetilstand, og blant annet påvise skabb. De kan også brukes til å registrere fremmede arter, forklarer Odden.

Deler med publikum

Viltkameraene er utplassert ved hjelp av lokale kjentfolk. I tillegg til filmsnutter som dette, legger NINA ut filmklipp og bilder fra viltkameraene på en egen nettside på internett.

– Besøk oss gjerne på http://viltkamera.nina.no/! oppfordrer Odden.

Prosjektet er finansiert av regional og nasjonal viltforvaltning. Alle bilder av mennesker blir slettet umiddelbart.

Kontaktperson i NINA:

John Odden, seniorforsker

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: