Nyheter

 

Stor økning av rømt oppdrettslaks ved Ytre Agdenes merkestasjon

Publisert: 20. juni 2011
Tekst: Jan Arne Stokmo

Hele 42 prosent av laksen som hittil i år er fanget ved Ytre Agdenes merkestasjon er oppdrettslaks. Dette er et betydelig høyere innslag av oppdrettslaks enn tidligere år.

Stor økning av rømt oppdrettslaks ved Ytre Agdenes merkestasjon
Oppdrettslaks Foto © Øyvind Solem/NINA

Storparten av oppdrettslaksen er på mellom 5 og 8 kilo. Den høye andelen av rømt oppdrettslaks og størrelsen på fiskene, kan tyde på at det ganske nylig har vært en rømming av stor oppdrettslaks. Størrelsen på rømlingene avviker fra de to store lakserømmingene som er rapportert på Trøndelagskysten tidligere i vår.

Siden merkingene tok til den 4. juni har det blitt fanget cirka 120 laks som karakteriseres som rømt oppdrettslaks basert på ytre kjennetegn. Dette er cirka 42 prosent av laksene som er registrert til nå. Bare de tre siste dagene er det fanget 46 laks som ser ut som rømt oppdrettslaks. De antatte rømlingene varierer mye i størrelse, fra 3 kilo til 10,5 kilo, og de fleste er mellom 5 og 8 kilo (se figur).

(Saken fortsetter under figuren)

Figur: Prosentvis vektfordeling hos 65 laks karakterisert som rømt oppdrettslaks, fanget i kilenot på Mølnbukt i Agdenes kommune.


Stikkprøver av skjellprøvene som er tatt fra fiskene, viser at bestemmelsen basert på ytre kjennetegn er riktig og at det dreier seg om rømt oppdrettslaks. Skjellprøvene av fiskene mellom 5 og 8 kilo ser også ut til å ha et relativt likt vekstmønster, noe som kan tyde på at oppdrettslaksen stammer fra samme rømming. Disse fiskene har også få lus, og er tunge i forhold til lengden, noe som kan tyde på at de har rømt for kort tid siden.

Sjøfisket etter laks har ofte høyere innslag av rømt oppdrettslaks enn prøver fra elvene tatt i sportsfiskesesongen. Det høyeste innslaget som NINA tidligere har registrert ytterst i Trondheimsfjorden, er 21 prosent basert på fiske gjennom hele sesongen i 1992. Det vanlige er at hovedmengden rømt oppdrettslaks kommer inn i fangstene seinere i sesongen enn villaks. Når andelen rømt oppdrettslaks er så høy som 42 prosent i de første ukene av juni, er dette en overraskende høy andel.

Den høye andelen rømt oppdrettslaks i ytre Agdenes nå, sammen med den store størrelsen på fisken, kan tyde på at det ganske nylig kan ha vært en rømming av fisk som i hovedsak er mellom 5 og 8 kilo. NINA vil foreta genetiske analyser av den rømte laksen for å finne ut mer om hvor den eventuelt kan ha kommet fra.

NINA gjennomfører undersøkelser av laks i Trondheimsfjorden basert på merking av laks som blir fanget i kilenot ytterst i fjorden. Målet med prosjektet er å beregne innsiget av villaks til de store lakseelvene rundt Trondheimsfjorden, beregne beskatningsrater i fjorden og i elvene, og å overvåke innslaget av rømt oppdrettslaks.
 

Kontaktpersoner i NINA:

  • Kjetil Hindar, forskningssjef, tlf. 934 66 746
  • Peder Fiske, seniorforsker, tlf. 934 66 733 

 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: