Nyheter

 

Tjener godt på fisketurister

Publisert: 13. februar 2014
Tekst: Camilla Næss

NINA har nylig kartlagt fisketurismen på Østlandet. Resultatet viser at det lokale reiselivet tjener svært godt på sportsfiskerne. 

Tjener godt på fisketurister
Innlandsvassdragene har et stort potensiale for fisketurisme. Foto © Børre K. Dervo/NINA

Innlandsvassdragene våre har et stort potensiale for fisketurisme. Men hvor mye er det egentlig å tjene på fisketuristene? Ganske mye, viser en fersk rapport.  
Gjennom en nettbasert spørreundersøkelse på www.fishspot.no har NINA-forsker Børre K. Dervo kartlagt fisketuristenes forbruk i Hedmark i 2013. 

Sportsfiskere gir penger i kassa

I snitt brukte fiskerne som deltok i undersøkelsen 1000 kroner i døgnet på kjøp av lokale varer og tjenester. 

Til sammen solgte fiskekortområdene i Fishspot fiskekort for 6,2 millioner kroner i 2013. Mens fiskernes samlede kjøp av varer og tjenester ble beregnet til omkring 100 millioner. 

Dervo har fulgt utviklingen i området tett i ti år, og mener det har skjedd store endringer i fiskernes forbruksmønster.

–Pengebruken har økt mye. Fiskerne er ikke lenger fornøyd med muggene campinghytter. Tilgangen på tilrettelagte produkter har økt - og fiskerne kjøper.

Undersøkelsen kartla også fiskernes viktigste informasjonskilder. Ikke uventet rapporterte de fleste at nettsiden til Fishspot og tips fra familie og venner var hovedårsaken til at de valgte nettopp dette reisemålet. 

Tre av fire fiskere var dessuten meget godt eller godt fornøyd med fisketilbudet i Fishspot og hele 94 prosent sa de ville komme tilbake i 2014 for å fiske.

Stort potensiale for fisketurisme

–Undersøkelsen bekrefter at innlandsvassdragene våre har et stort potensiale for fisketurisme, sier Dervo.

–Skal reiselivet kunne selge fiskeopplevelser som et produkt, er det nødvendig å få på plass en bedre ressursforvaltning. Og i tillegg å utvikle og markedsføre fiskeopplevelser. Fishspot viser at det er mulig å lykkes med dette, avslutter Dervo. 


Les rapporten her: Dervo, B.K. 2014. Fisketuristers forbruk i Hedmark i 2013 - Utprøving av en metode for kartlegging av fiskeres forbruksmønster og informasjonsvaner - NINA Rapport 1021. 27 s + vedlegg.

 

Kontakt: Børre K. Dervo

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: