Nyheter

 

Vurderer trusselbildet i 110 norske laksevassdrag

Publisert: 22. november 2013
Tekst: Kari Sivertsen

Hvor mye påvirker rømt oppdrettslaks de norske villaksebestandene? Ved hjelp av matematiske modeller og beregninger plasserer NINA-forskere laksevassdragene på en skala fra «svært god bestandsstatus» til «kritisk truet eller tapt bestand». Arbeidet er et viktig bidrag til kunnskapen om villaksbestandenes tilstand, og blir brukt i den nasjonale forvaltningen av arten gjennom oppdateringen av Miljødirektoratets kategorisystem.

Vurderer trusselbildet i 110 norske laksevassdrag
Foto: ©Torgeir Havn

En ny NINA-rapport foreslår oppdaterte kategoriseringer av laksebestander med hensyn til påvirkning fra rømt oppdrettslaks.  På grunnlag av en modellbasert analyse er laksevassdragene plassert på en seksdelt skala som strekker seg fra «svært god bestandsstatus» til «kritisk truet eller tapt bestand». Kritisk truet betegner vassdrag hvor bestanden har høy sannsynlighet for å miste sin genetiske integritet på grunn av påvirkning fra rømt oppdrettslaks.

 – Ved hjelp av denne tilnærmingen får vi et godt bilde av den akkumulerte effekten av rømminger fra 1989 og fram til i dag, sier seniorforsker Ola H. Diserud.

Forskerne har tatt utgangspunkt i registreringer av rømt oppdrettslaks i fangster fra gyteårene 1989 – 2012, og kan nå gi individuelle trusselvurderinger for 110 norske vassdrag. Dette er 11 flere vassdrag enn i forrige kategoriseringsforslag for perioden fram til 2009. De resterende laksebestandene har ikke tilstrekkelig store lokale datasett, og er foreslått kategorisert i henhold til andel rømt oppdrettslaks i fangstene fra den omliggende regionen. Målet for miljøforvaltningens kategorisering av villaksbestander er å bevare og gjenoppbygge laksebestandene, slik at artens mangfold sikres og overskudd kan utnyttes.

– Modellberegningene viser at for flere av de 110 vassdragene som er kategorisert er andelen gytefisk med villaksbakgrunn redusert, sier forskningssjef Kjetil Hindar. Snart vil vi kunne sammenlikne modellberegningene med genetiske analyser av påvirkningen av rømt oppdrettslaks.

Arbeidet ble utført med støtte fra Miljødirektoratet.

Kontakt:
Ola H. Diserud
Kjetil Hindar

Les mer:
NINA Rapport 976 - Forslag til kategorisering av laksebestander som er påvirket av rømt oppdrettslaks. Oppdatering for perioden 1989 – 2012.
NINA Rapport 782 - Forslag til kategorisering av laksebestander som er påvirket av rømt oppdrettslaks.

Miljødirektoratets kategorisystem: 
Bestandstilstand for laks

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: