Nyheter

 

Velkommen til lansering av boka «Midt i flokken»!

Publisert: 10. november 2015
Tekst: Frid Kvalpskarmo Hansen

I 50 000 år har mennesker og villrein levd i tett relasjon med hverandre. Nå har vi for første gang anledning til å ta en titt inn i villreinens personlige fotoalbum.

Velkommen til lansering av boka «Midt i flokken»!
Denne villreinkalven er det trolig mora som har fotografert. Foto © Autokamera/NINA

I regi av NINA ble ni villreinsimler mellom 2011 og 2015 utstyrt med GPS-halsbånd påmontert et høyoppløselig kamera. Plutselig hadde forskerne en unik mulighet til å studere livet på innsiden av flokken. Blant 140 000 bilder av pels dukket det opp blinkskudd fra villreinens hverdagsliv som ingen noen gang hadde sett maken til: Bilder av nyfødte kalver, kongeørn som sulten sveiper over flokken, reinsdyr så nediset at øynene er som svarte hull i en maske av snø.

De beste av disse bildene er nå samlet i boka «Midt i flokken» som kommer ut på Kom Forlag denne uka.

– Det var tidlig klart at det måtte bli bok av dette materiale, forteller Olav Strand.

Han forklarer at teksten i boka er basert på dagboknotater og opplevelser i fjellet gjort gjennom mange år, og de er ført i pennen i samarbeid med Frid Kvalpskarmo Hansen. Boka formidler gjennom dette kunnskap om villrein og forskning fra et svært personlig utgangspunkt.

Se bildespill og hør Olav Strand fortell om prosjektet: 

Foto: Olav Strand/NINA. Redigering: Frid K. Hansen. Musikk: Chris Zabriskie

Samtidig som boken gir en unik innsikt i villreinens liv i den norske fjellheimen, forteller den også en historie om oss mennesker. I titusenvis av år sørget disse dyra for at menneskene i vår del av verden overlevde. Nå er Norge det eneste landet i Europa som enda har villrein i fjellene. Hos oss finnes etterkommerne etter de dyra vi jakta på da vi som art først innvandret til Europa for 50 000 år siden. Reinen forfedrene våre malte på huleveggene i Sør-Frankrike, reinen forfedrene fulgte nordover når de innvandret til Skandinavia da isen trakk seg tilbake. Arten er med andre ord en kilde til kunnskap om både menneskenes utviklingshistorie og klimaendringer.

– Jeg har et oppriktig håp om at denne boka bidrar til at flere blir kjent med villreinen og at dyra gjennom dette får verdi for flere, sier Olav Strand.

Boka lanseres på NINA-huset torsdag 12. november kl. 13.00. Alle er hjertelig velkommen! Boka kan kjøpes på lanseringa eller på nettsidene til Kom Forlag.

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: