Nyheter

 

Vårrastende kortnebbgås i Nord-Trøndelag; god fordeling av miljøtilskuddsmidler

Publisert: 4. februar 2011
Tekst: Oddmund Rønning

Vårrastende kortnebbgjess er en utfordring for landbruket, og i Nord-Trøndelag og Nordland kan gårdbrukerne hver vår søke om et miljøtilskudd finansiert av Statens landbruksforvaltning for å dekke noe av det økonomiske tapet. I en ny NINA-rapport utarbeidet av forskere fra NINA og Danmarks Miljøundersøgelser er fordelingen av disse midlene i Nord-Trøndelag evaluert i forhold til en økologisk prioritering.

Vårrastende kortnebbgås i Nord-Trøndelag; god fordeling av miljøtilskuddsmidler
Foto © Ingunn Tombre
Resultater fra 2010 viser at trenden fra 2009 fortsetter ved at de fleste arealer med tilskudd ligger innenfor de mest økologisk prioriterte områdene, det vil si områder som gjessene foretrekker. I 2010 ble om lag 55 % av alle kortnebbgjessene observert på gressarealer med tilskuddsordning, arealer som fungerer som friarealer for gjessene. Og friarealene utgjør bare 9 % av det samlede gressarealet. De resterende 45 % av gjessene var spredt over et stort område og beitetrykket var betydelig lavere her enn på arealene med tilskudd, selv om det også på områdene utenfor friarealene kan være enkelte steder der gjessene utgjør en belastning.
 
Samlet sett viser resultatene fra 2010 at tilskuddsmidlene rettes mot de gårdbrukerne som har størst belastninger av beitende gjess.
 
 
Kontaktperson i NINA: Ingunn Tombre
 
 
Her kan du lese mer:

 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: