Nyhetsartikkel

Aktuelt

NINA-forskere i ny NRK-serie

Publisert 09.10.2017

I NRK-serien «Vill viten» blir vi med fire engasjerte naturforskere ut i felt, tett på dyrene de vil vite mer om. Vår reveforsker Nina E. Eide er én av dem.

Foto: Odd Arne Olderbakk, NRK.
Foto: Odd Arne Olderbakk, NRK.

NINA-forsker Nina E. Eide er en av de fire forskerne NRK følger i serien «Vill viten», som har sendestart tirsdag 10. oktober kl. 19:45. Hun tar oss med inn i skogen og opp på fjellet, på jakt etter rødrevens hemmeligheter, og viser for eksempel hvordan hun sporer rødrev.

– Nina er en fantastisk formidler, kunnskapsrik og samtidig ekte og spontan, sier prosjektleder Ingrid L. Olderbakk i NRK.

Å forske på ville dyr er krevende, for de fleste dyr og fugler i norsk natur er sky og stikker av så fort de får ferten av et menneske. Forskerne må være oppfinnsomme, de prøver stadig ut ny teknologi og metoder, og de må ut i hardt vær og krevende terreng. 

– Jeg tror man ser hvor moro det er å drive med forskning, sier Eide, som gleder seg til å vise fram gleder og utfordringer fra forskerhverdagen.


Menneskets bruk av naturen

Eide er spesielt opptatt av effekten av menneskets bruk av naturen, både konsekvenser av endret arealbruk og klima. Forskningen vi får bli med på i «Vill viten» er knyttet til forskning på hvordan bygging av veier, kraftlinjer, hytter og annen infrastruktur påvirker rødreven, og hvilke ringvirkninger dette igjen får for arter som rødreven spiser, og arter den konkurrerer med.

Eide har også med seg Lars Rød-Eriksen, doktorgradsstipendiat i NINA, i en av episodene. Han forsker på utbredelse av rødreven knyttet til infrastruktur. 

I serien får vi bli med på rødrevforskning på både Luksefjell, Veggli, Hardangervidda og Dovrefjell.

Nina og rødreven dukker første gang opp på skjermen i andre episode, som sendes den 17. oktober.


Skal finne hvalens reiserute

En annen NINA-tilknyttet forsker som deltar i TV-serien er Audun Rikardsen. Han er professor i arktisk biologi ved Universitetet i Tromsø og rådgiver i NINA.

Han har et tydelig mål for denne sesongen, og det er å sette satellittsendere på noen av hvalene som kommer til Troms hver vinter for å spise seg feite på sild. Audun vil nemlig vite mer om reiseruten til disse gigantene som gjerne pendler mellom Troms og Karibia.


Kontaktperson i NINA: Nina E. Eide
Kontaktperson i NRK: Ingrid Langeland Olderbakk

Les også:

Om Vill Viten (NRK)

Framsenterforskere på NRK

 

   Motta nyhetsbrev fra nina