Nyhetsartikkel

Ny podkast: Klimaopprør blant unge gjess

Publisert 16.10.2019

Bruker de unge gjessene kvekking for å få med seg flere i klimabevegelsen? Og hva skjedde med den gamle gåsa etter skilsmissen?

Gjess we can! I podkasten Naturligvis forteller NINA-forsker Ingunn Tombre blant annet om klimasmarte unge gjess og om utfordringene de skaper for norske bønder.
Gjess we can! I podkasten Naturligvis forteller NINA-forsker Ingunn Tombre blant annet om klimasmarte unge gjess og om utfordringene de skaper for norske bønder.

Det er noen av tingene du får høre mer om i den nyeste episoden av NINA-podkasten Naturligvis!

Lever lenge og legger mange egg

Gjess er en av de artene det går skikkelig bra med på grunn av klimaendringene i norsk natur, men det er ikke helt problemfritt.

Forsker Ingunn Tombre har jobbet med gjess i mange år, og forteller blant annet om hvordan de prøver å finne løsninger som både ivaretar bønder og gjessene som beiter på åkrene.

En av grunnene til at det blir så mange gjess er at de lever  svært lenge, og kan bli over 30 år. Dessuten legger de mange egg, og har med klimaendringene mye mer mat enn før.

– I flokken lever de i par og familiegrupper som holder sammen i mange år, sier Tombre.

Det er særlig én gammel gås hun husker godt.

– Vi kalte henne bare for «The Grand Old Lady». Hun var over tjue år og kom alltid tilbake sammen med partneren sin, helt til én sommer da hannen plutselig var borte.

Men det la ikke noen demper på sommeren til «The Grand Old Lady”.

– Hele sommeren hang hun sammen med tre unge hanner, og det så ut som hun hadde tidenes sesong, forteller Tombre i podkasten Naturligvis.

Du finner podkasten i iTunes, Spotify, de fleste podkast-appene og på nina.no/podkast.


 

   Motta nyhetsbrev fra nina