Nyheter

 

Nordområdenes natur sårbar for olje

Publisert: 26. januar 2010
Tekst: Camilla Næss

Det er mindre motstandskraft mot forstyrrelser i artsfattige systemer som i Lofoten og Barentshavet. Norsk institutt for naturforskning (NINA) synliggjør i en ny rapport ulike faktorer som påvirker sårbarheten for marine økosystemer i nord med hensyn til oljeforurensning.

Nordområdenes natur sårbar for olje

Rapporten diskuterer blant annet sannsynlige generelle og artsspesifikke forskjeller i sårbarhet mellom de nordlige og sørlige norske områdene. Mengden arter er en av faktorene som ser ut til å være viktig mht til økosystemets robusthet overfor oljesøl. Videre har Lofoten og Barentshavet mange spesielt verdifulle og sårbare arter. Blant annet er store sjøfuglkolonier og yngleområder for flere viktige fiskearter med på å gjøre systemet spesielt utsatt dersom store oljeforurensinger skulle inntreffe.

Et annet aspekt som diskuteres i rapporten er at opprydningsarbeid etter oljesøl er mye mer krevende i nord enn lenger sør. Temperatur, is og lysforhold er faktorer som påvirker naturens og menneskenes muligheter til nedbrytning og opprydning.

Rapporten er levert på oppdrag fra Direktoratet for naturforvaltning.

Kontaktperson i NINA: Elisabet Forsgren

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: