Sandlund, O.T., Pettersen, O. & Hesthagen, T. 2016. Effekter av spredning av karpefisk på biologisk mangfold. En litteraturgjennom-gang. - NINA Kortrapport 35. 29 s.
Tilstanden i norske elver og innsjøer dokumenteres blant annet gjennom overvåking av fiskebestandene. I dag er dette fortsettelsen av en virksomhet der NINA har hatt en sentral rolle gjennom mange tiår.
Undersøkelsene i Atnsjøen omfatter årlig prøvefiske i august. Foto © Randi Saksgård/NINA
I dag omfatter disse undersøkelsene av 23 innsjøer som blir undersøkt hvert 4.-5. år. Unntatt er Saudlandsvatn ved Farsund (Vest-Agder) som blir prøvefisket annet hvert år. Hovedtyngden av innsjøene ligger i Sør-Norge, men tre lokaliteter på Jarfjordfjellet i Øst-Finnmark inngår også. I tillegg til prøvefiske med garn blir aktuelle gytebekker for aure elfisket. Programmet omfatter ellers årlige undersøkelser av ungfisken av aure i bekker til noen innsjøer i Vikedalsvassdraget i Ryfylke, Rogaland, og aure og steinsmett i Atna elv, Oppland/Hedmark.
Les mer om overvåkingen av sur nedbør
Kontaktperson: Trygve Hesthagen
Dette programmet omfatter Atnsjøen i Atnavassdraget (Hedmark/Oppland) og Fjellgardsvatn i Vikedalsvassdraget (Rogaland).
I Atnsjøen har undersøkelsene pågått siden 1985, mens det i Fjellgardsvatn ble gjennomført prøvefiske fra 1994, med foreløpig avslutning i 2012.
Resultatene fram til 2009 finnes i NINA rapport 598
Storauren i Femund, Isteren, Storsjøen og Engeren overvåkes gjennom årlig innsamling av skjell fra fiskernes fangster. Resultatene rapporteres hvert år tilbake til rettighetshaverne og Fylkesmannen i Hedmark. Samlerapporter lages når det foreligger ønske om det fra oppdragsgiver.
Les mer i NINA-rapport 853.
Kontaktperson: Odd Terje Sandlund
Vannforskriften (EUs Vannrammedirektiv) krever at miljøtilstanden i norske vannforekomster skal dokumenteres gjennom standardiserte overvåkingsprogrammer som skal vise den naturlige tilstanden i relativt uberørt norsk natur og de langsiktige naturlige endringene, og gjøre det mulig å vurdere effekten av menneskelige påvirkninger på vannmiljøet. Fisk er en av komponentene i basisovervåkingen som har pågått årlig siden 2009.
Les mer om basisovervåkingen
Kontaktpersoner: Ann Kristin Schartau, Odd Terje Sandlund
NINA har siden 2008 overvåket fiskesamfunnet i Søndre Rena. Bakgrunnen for prosjektet er at Forsvaret har anlagt oversettingstraseér for stridsvogner i tidligere dokumenterte gyteområder for harr og ørret. NINA tok for første gang i Norge i bruk en spesialbygd elfiskebåt for å overvåke utviklingen i fiskesamfunnet.
Resultatene fra de fem første årene med overvåking er oppsummert i NINA Rapport 996.
Kontaktperson: Jon Museth
Oppgangen av harr og ørret i fisketrappene i Glommavassdraget er overvåket i regi av Fylkesmannen i Hedmark siden 1985. Fra og med 2012 er fysiske feller erstattet med automatisk fisketellere. NINA har ansvaret for oppfølgingen av disse og det vil f.o.m. 2015 utarbeides årlige oppsummeringsrapporter.
På oppdrag fra Glommens og Laagens Brukseierforening overvåker NINA de store reguleringsmagasinenen i Glomma. En viktig målsetting med disse prosjektene er å vurdere effektene av de pågående fiskeutsettingene.
Les mer i de siste rapportene fra:
Kontaktpersoner: Stein I. Johnsen og Odd Terje Sandlund