ECOCOAST: Kystøkosystemer i endring
På verdensbasis er kystøkosystemene i økende grad utsatt for press i form av overutnyttelse av naturressursene, habitatødeleggelse, forurensing og klimaendringer. Disse menneskeskapte påvirkningsfaktorene fører til omveltninger i økosystemene, som igjen har store konsekvenser for tjenestene disse økosystemene yter kystbefolkningen. Forvaltningsplanene for norske havområder peker spesifikt på klimaendringer, høsting, arealbruk, og introduksjon av fremmede arter som de viktigste påvirkningsfaktorene i våre områder.
For å forstå hvordan disse faktorene forandrer de marine økosystemene trengs evidensbaserte, integrerte studier som adresserer presise og relevante forskningsspørsmål.
Det vitenskapelige hovedmålet for ECOCOAST har vært å undersøke effekten av menneskelige påvirkningsfaktorer på norske kystøkosystemer.

WP 4 har undersøkt hvordan beiting fra sjøender, endrede isforhold og invasjon av kongekrabbe påvirker predasjon i bunnsamfunnene i den sublittorale sonen. Her en ærfugl hunn som ruger på sine egg i Kongsfjorden, Svalbard. Foto Børge Moe/NINA
I ECOCOAST har vi fokusert på to typer drivere: forstyrrelse av habitater og høsting. Innenfor disse to temaene er prosjektet delt inn i fire arbeidspakker (WP) som har undersøkt hvert sitt system:
Tema 1: Forstyrrelse av habitater
- WP 1 Effekten av oppdrettsanlegg på villfisksamfunn
- WP 2 Effekten av bunntråling på det biologiske mangfoldet av marine bunndyr
Tema 2: Høsting
- WP 3 Effekten av havklima og fluktuasjoner i høstbare fiskebestander på sjøfuglsamfunn og den romlige organiseringen av pelagiske økosystemer.
- WP 4 Effekten av endrede isforhold, predasjon og invasjon av kongekrabbe for havdykkender.
Prosjektgjennomføring og ressursbruk
Ecocoast har vært gjennomført i henhold til planen. En stor andel (80 %) av budsjettet har gått til forskertimer for NINA-forskere. Dette har muliggjort faglig fordypning og kompetanseutvikling på strategisk viktige fagområder. Samtidig har prosjektdeltagerne kunnet bygge opp samarbeidsrelasjoner til andre viktige forskningsmiljøer, og hatt mulighet for å utvikle prosjektideer og forskningssøknader.
Strategisk målsetning og videreføring
Den strategiske målsetningen til Ecocoast har vært å integrere NINAs artsspesifikke dataserier og kompetanse i større økosystemorienterte og tverrfaglige samarbeidsprosjekter. Hovedhensikten har vært å gjøre NINAs kompetanse mer relevant for marin økosystembasert forvaltning.
Ecocoast har bidratt til å bygge opp samarbeidsrelasjoner mellom NINA, Havforskningsinstituttet, NIVA, Universitetet i Tromsø og Universitetet i Oslo. Dette samarbeidet har gitt opphav til en rekke søknader til Forskningsrådet og Framsenteret i Tromsø, og utgjort en viktig basis for prosjekter finansiert av Miljødirektoratet, FHF og Sysselmannen på Svalbard. Den strategiske målsetningen har blitt oppnådd i alle de fire arbeidspakkene.
I WP 1 har vi undersøkt et bredt spekter av miljøeffekter av oppdrettsanlegg, fra fysiologiske responser hos villfisk til effekter på økosystemtjenester for lokale fiskere. Arbeidspakken videreføres gjennom en rekke prosjekter finansiert av miljøforvaltningen, FHF og Norges forskningsråd.
I WP 2 brukes store datasett til å undersøke effekten av bunntråling på biologisk mangfold i marine bunnsamfunn. Dette krever samarbeid mellom økologer, statistikere og marinbiologer. Prosjektet har utgjort en viktig basis for et prosjekt om marint biologisk mangfold i Barentshavet finansiert av Norges forskningsråd, samt prosjekter finansiert av oljeindustrien og miljøforvaltningen.
Tilsvarende har store marine datasett blitt satt sammen i WP 3, og dette prosjektet videreføres gjennom prosjekter finansiert av Norges forskningsråd, sjøfuglprogrammet SEAPOP, og prosjekter tilknyttet forskningsflaggskipet MIKON i Framsenteret.
WP 4 undersøker havdykkender som en del av kystøkosystemet, og denne arbeidspakken videreføres i Framsenterets forskningsflaggskip Fjord og kyst, samt i det nye sjøfuglprogrammet SEATRACK.
Formidling og relevans
Ecocoast har bidratt til 25 vitenskapelige publikasjoner i internasjonale tidsskrifter, 10 fagrapporter, en rekke populærvitenskapelig bidrag og mer enn 18 foredrag på konferanser i inn- og utland. Flere vitenskapelige arbeider er under sluttføring, og vil bli publisert etter at prosjektet er avsluttet.
Resultatene oppnådd i Ecocoast er spesielt relevant for miljøforvaltningen, som nettopp etterspør kunnskap om hvordan ulike menneskelige drivere påvirker de marine økosystemene. Ecocoast har levert ny og relevant kunnskap på disse områdene i alle de fire arbeidspakkene. I tillegg til kunnskap for miljøforvaltningen, har Ecocoast bidratt med relevant kunnskap for havbruksnæringen (WP 1), fiskeriene (WP 2 og 3) og oljeindustrien (WP 2, 3, 4).