Landskapsforvaltning og økosystemtjenester
I løpet av de siste femti årene har landskapet endret seg betraktelig. Økt grad av utbygging, infrastruktur og endringer i land- og skogbruket fører til økt press på naturarealene. Landskapsendringer som fører til tap av habitater eller fragmentering er en alvorlig trussel for det biologiske mangfoldet, både i Norge og globalt.

Foto Sondre Dahle/NINA
Vi har en god forståelse av hvordan disse endringene til sammen påvirker det biologiske mangfoldet på et overordnet nivå. Men vi mangler kunnskap om de funksjonelle mekanismene som griper inn både på arts- og økosystemnivå, gitt spesifikke landskapsendringer.
Siden landskapet representerer en kontekst for hvordan mennesket oppfatter naturen, er landskapsendringer som følger/skyldes landskapsforvaltningen også et område av allmenn interesse.
En bærekraftig forvaltning av landskap og økosystemtjenester krever en bedre forståelse av disse funksjonelle mekanismene og hvordan de samvirker og påvirker viktige økosystemprosesser.
Problemstillingene rundt landskapsendringer, biologisk mangfold og økosystemtjenester er mange og komplekse. Men vi kan likevel trekke frem tre overordnete spørsmål om hvordan landskapet best mulig kan forvaltes:
1. Hvordan bevare artsmangfoldet og spesielt truete arter?
2. Hvordan bevare viktige økosystemtjenester i landskapet?
3. Hvordan redusere interessekonflikter mellom mennesker og dyreliv
For å sikre en helhetlig og bærekraftig forvaltning av landskap, må slike spørsmål knyttes til vår forståelse av viktige landskap, og hvordan slike verdier oppfattes og prioriteres i landskapsforvaltning. I arbeidet med denne SIS’en har vi utvidet NINAs kompetanse på området gjennom målrettet forskning på biologisk mangfold, økosystemtjenester og landskapsendringer, gjennom fire arbeidspakker.
WP1: Truete arters romlige dynamikk, og kritiske habitatressurser
- Undersøker hvordan en forekomst av arter innenfor et begrenset, kritisk habitat/område påvirkes av habitatfordelingen i rommet, med spesiell fokus på rødlistearter
- Undersøker hvordan vi kan forutsi artssammensetningen i fragmentere habitater av ulik størrelse og grad av isolasjon ut ifra artsegenskaper
- Undersøker i hvilken grad levealderen til ulike kritiske habitater er relatert til livshistorietrekk til de artene som finnes der
WP2: Strukturell og funksjonell kompleksitet som avgjørende faktorer for grunnlaget for økosystemtjenester
- Adresserer hvordan mengden av pollinering, en viktig økosystemtjeneste for landbruket, avhenger av samspillet mellom landskapsmosaikk, kvalitet på habitat, og de funksjonelle egenskapene til pollinatorene.
- Økonomisk verdsetting av ulike "pollineringslandskap" for ulike norske avlinger
WP3: Effekten av landskapets struktur på dyretrekk: betydning for landskapsplanlegging
- Identifiserer viktige lokaliteter for arealbrukskonflikter mellom menneske og hjortevilt, som skyldes dyretrekk og infrastruktur
- Vurderer gjeldende tiltak son tar sikte på å dempe konflikter mellom hjortevilt og mennesker
- Økonomisk analyse av kostnadene ved hjorteviltpåkjørsler
- Anbefalinger for bærekraftig landskapsplanlegging og kostnadseffektive konfliktdempende tiltak
WP4: Hvordan forstå landskap: Begreper, verdier og forvaltningens legitimitet
- Undersøker offentlige oppfatninger / verdivurderinger av miljøet og hvordan de forholder seg dagens landskapsforvaltning.
- Undersøker maktforhold som former grensesnittet mellom ekspert- og lekkunnskap, og hvordan sentrale begreper tas i bruk til å forhandle over retten til å definere og forme landskapet.