Gullbassen Proteatia marmorata er Norges største gullbasse og utvikler seg i grove løvtrær, gjerne hule eiker. Arten er kun funnet kun på 6-7 lokaliteter i Oslofjordsområdet. Kartlegging i 2005 ga et nytt funn fra hule eiker ved Karl Johans Vern i Staven. Den er vurdert til VU i den nye Rødlista.
Foto: Mats Jonsell.
Smelleren Elater ferrugineus er en av Norges største smellerbiller. Den ble funnet for første gang i Norge under kartlegging i et naturreservat i Larvik kommune i 2006. Arten lever inni gamle, hule eiker som har fuglereir inni hulheten. I tillegg må det finnes skarabidebillelarver som larvene lever av.
Foto: Frode Ødegaard.
Den smale hasselbukken, Oberea linearis, har vært ettersøkt i lang tid og mye tydet på at den var forsvunnet fra Norge inntil den i sommer ble gjenfunnet ved Sandvika.
Foto: Åslaug Viken.
Gamle, hule eiker finnes både i skogen og i parker og hager. Inne i hule eiker dannes det rødmuld - råtten ved ispedd rester av fuglereir, vepsebol etc. - og i rødmulden trives flere svært sjeldne billearter som ikke kan leve andre steder. Dette er en eik ved Karl Johans Vern i Horten der gullbassen Proteatia marmorata som ble funnet i 2005.
Foto: Anne Sverdrup-Thygeson
Eggegul kjuke, Perennipora tenuis, er en sjelden vedsopp som finnes på avbarkede greiner og stokker av ulike treslag som ligger på skrinne, solvarme tørre steder i løv- og blandingsskog. Kartlegging i Larvik sommeren 2006 ga nye funn av denne rødlistede arten.
Foto: Anne Sverdrup-Thygeson.
Tegninger av kakerlakksnylterbiller (han og hun) samt den spesielle livssyklusen.
Hentet fra "Ur besuchet" (1956)