Nyheter

 

Alt om laks og ørret

Published on: 6. June 2011
Author: Oddmund Rønning

En ny bok, av Bror Jonsson og Nina Jonsson, gir et helhetlig blikk på de store økologiske variasjonene innen og mellom bestander av laks og ørret.

Alt om  laks og ørret
Foto: Jonsson/NINA
Laks og ørret er så like av utseende at eksperthjelp ofte er nødvendig, når de skal bestemmes. Likevel er det grunnleggende forskjeller mellom dem som avspeiles i deres biologi. Få fisker viser større variasjon i livshistorie enn laks og ørret. Dette er ikke bare variasjon i voksen kroppsstørrelse og livslengde, men også vandringsatferd, livsmiljø og gytebiologi. Gjennom tidene har dette ført til stor forvirring når det gjelder artenes systematikk. For eksempel finnes det mer enn 60 forskjellige artsbeskrivelser av ørret. For en stor del skyldes dette forskjeller i levested. Dette, og mye mer, presenteres i en helt ny bok forfattet av Bror Jonsson og Nina Jonsson, begge seniorforskere ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Førti års erfaring og et forfatterskap på nesten 200 vitenskapelige artikler fra forskning på laksefisk ligger bak boka som nettopp har utkommet på Springerforlaget i Dordrecht, Nederland. Forfatterne har arbeidet i vassdrag fra ulike deler av landet, og utført eksperimentell forskning, ikke minst ved NINA forskningsstasjon på Ims i Rogaland. I boka presenterer de sine viktigste funn, og setter disse i sammenheng med resultater fra tilsvarende forskning fra forskjellige steder i verden. Monografier, som denne, er viktige for å forstå større økologiske sammenhenger. Vanligvis fremstilles vitenskapelige resultater i mindre enkeltartikler og artikkelsamlinger der den større sammenhengen lett går tapt.

Bokas grunnleggende ide er at fiskenes levesteder danner mønster for den økologiske variasjonen man kan se innen og mellom bestander. Mange spesielle tilpasninger skyldes forhold fiskene opplever tidlig i livet. Videre har fiskenes vekst og kroppsstørrelse grunnleggende betydning for livshistoriekarakterer som alder ved vandring, kjønnsmodning, livslengde og avkomproduksjon. For eksempel påvirker laksungenes veksthastighet tidlig i livet hvor mange avkom de som voksne kan produsere. Erfaringer fra oppveksten i elva danner mønster for deres konkurranseatferd på gyteplassen, og læring under utvandring er nødvendig for vellykket tilbakevandring til gyteplassen som kjønnsmoden fisk.
Den nye boka tar særlig utgangspunkt i leveområdenes betydning for den store variasjonen i laksens og ørretens økologi.

Fiskenes leveforhold er under stadig forandring. Dette kan skyldes inngrep i vassdragene, klimaendring eller at de blir kultivert i oppdrettsanlegg istedenfor å leve fritt i naturen. Både laks og ørret har innen visse grenser evne til å tilpasse seg slike endringer. Dette skjer delvis gjennom arvemessige forandringer, delvis gjennom forandringer som er reversible og direkte avspeiler forholdene der fisken lever. I siste del av boka tar forfatterne nettopp opp effekter av klimaendringene, spredningen av oppdrettsfisk som rømmer fra oppdrettsanlegg og hvordan bestandene kan styrkes og forvaltes gjennom kultivering og habitatforbedrende tiltak. Til sist gir de anbefalinger om videre forskning på laksefiskenes livshistorievariasjon.

Forfatternes forskning har gitt ny kunnskap om sammenhenger mellom levestedet og bestandene, om hvordan og hvorfor bestander spaltes i vandrende og stasjonære individer, hvordan oppvandringen av kjønnsmoden fisk i vassdrag har sammenheng med temperatur og vannstand, hvordan vanntemperaturen styrer vekst og utvikling, og hvordan fiskenes energiopptak og forbruk har betydning for deres konkurranseevne, utbredelse og suksess. Boka er rikt illustrert og den har en omfattende liste med ordforklaringer, samt arts – og forfatterregistre i tillegg til et omfattende stikkordregister.

Kontakt personer i NINA: Bror Jonsson og Nina Jonsson

 

Her kan du lese mer:
  • Bror Jonsson og Nina Jonsson (2011) Ecology of Atlantic salmon and brown trout: Habitat as a template for life histories. Fish and Fisheries Series 33, Springer Verlag, Dordrecht, the Netherlands, 708 + XXII sider, ISBN 9789400711884.

 

 

 

Print
Søk etter nyheter

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: