Nyheter

 

Følg gaupas bevegelser på nett

Published on: 10. February 2011
Author: Kristina Jones

Viltkamerabilder av gaupas bevegelser kan følges på ny nettside.

Følg gaupas bevegelser på nett

– I vinter har vi startet uttesting av automatiske viltkameraer med bevegelsessensorer. Vi ser om de kan benyttes i den årlige registreringen av familiegrupper av gaupe, forteller John Odden ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Vinteren 2010/2011 tester NINA ut kamera i området mellom Oslofjorden og Glomma i Oslo, Akershus og Østfold. I dette området er det satt opp 85 viltkamera på 56 forskjellige observasjonsposter. Alle bilder og videoer legges fortløpende ut på nettet på nettsiden http://viltkamera.nina.no/. Bilder av alle observerte arter blir lagt ut.

Gaupe tok rådyr foran kamera


– Så langt har vi fått snaut 500 bilder fra 7 ulike arter, forteller Odden.  Til nå har NINA fått bilder eller film av gauper ved 24 anledninger ved 13 av observasjonspostene. Det er registrert familiegrupper (mor med unger) ved tre anledninger i Frogn, Oppegård og Vestby.

En av videoene viser unike bilder av ei gaupe som har tatt rådyr nesten rett ved viltkameraet, og som drar byttet rett foran kameraet! Videoen fra observasjonspost 54_1. fra 29. januar kan sees på den nye nettsiden.

Stor interesse for prosjektet


– Det er veldig stor interesse rundt prosjektet, og i gjennomføring av prosjektet får vi bistand fra en hel rekke lokale folk. Stedene hvor observasjonspostene er valgt ut basert på erfaringene fra lokale folk i distriktet, i tillegg til tidligere observasjoner av radiomerkede gauper, sier Odden.

Arbeidet er finansiert av Rovviltnemnda i region 4, Fylkesmannen i Oslo og Akershus og Fylkesmannen i Østfold, og skjer i samarbeid med Norges Jeger- og Fiskerforbund ved fykeslagene i Akershus og Østfold.

Settes opp i områder med liten ferdsel

Odden bekrefter at det alltid hentes inn tillatelse fra grunneier før kamera settes opp. Viltkameraene plasseres i områder med liten allmenn ferdsel. Kameraene plasseres, og innrettes, slik at eventuelle personer som blir fanget opp av foto vanskelig lar seg identifisere.

– Skulle vi likevel få bilder av folk, vil disse bildende umiddelbart bli slettet, forsikrer Odden.

I en treårsperiode vil viltkamera stå oppe 4-5 måneder per år. Alle kamera kontrolleres hver fjortende dag i observasjonsperioden. To bachlorstudenter fra Nederland og Tyskland, Jordi Janssen og Janek Schmidt, har ansvaret for kontroll av kameraene.

 

Kontaktperson i NINA: John Odden

 

Her kan du lese mer:

Print
Søk etter nyheter

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: