Nyheter

 

Historisk mange kull med fjellrev

Published on: 14. July 2011
Author: Jan Arne Stokmo

Hittil i år er det bekreftet ni kull med fjellrev og til sammen over 85 valper på Dovrefjell. Dette er et historisk antall kull i dette fjellområdet.

Historisk mange kull med fjellrev
Fjellrevkull på Dovrefjell Foto © Jan Ove Gjershaug/NINA

– Vi må trolig mer enn hundre år tilbake i tid for å finne like mange fødte kull med valper og antall valper i Dovrefjell, sier en fornøyd Arild Landa, prosjektleder hos Norsk institutt for naturforskning (NINA).

God mattilgang

NINA har siden 2007 satt ut 76 fjellrever på Dovrefjell, som har blitt avlet fram på avlsstasjonen på Sæterfjellet i Oppdal. I fjor ble det for første gang født valper i det fri siden prosjektet startet, og til sammen 39 valper fordelt på fem kull så dagens lys.

– Årsaken til årets historiske yngling er trolig en kombinasjon av at de fjellrevene som vi har satt ut har hatt tilgang på fôr fra utsatte fôrautomater og at det er godt med lemen i fjellet, forklarer Landa.

Kan finne flere kull

Merkingen av fjellrevvalpene, som er født i det fri på Dovrefjell i år, pågår nå for fullt, og det er fortsatt mulig å finne nye kull ved ytterligere to til tre lokaliteter. Disse vil bli sjekket opp i løpet av de nærmeste dagene.

På avlsstasjonen på Sæterfjellet er det også født sju nye kull, og antallet valper i år ser ut til å være et sted mellom 45 og 50.

(Saken fortsetter under bildet)

Statssekretær Heidi Sørensen ble med på fanging og merking av valp nummer 80 onsdag 13. juli 2011.Foto © Arild Landa/NINA

Bestanden er reetablert

Fjellrevbestanden på Dovrefjell var fåtallig allerede på begynnelsen av 1900-tallet, men døde først ut på 1990-tallet. Avlsprogrammet, som Norsk institutt for naturforskning (NINA) utfører for Direktoratet for naturforvaltning (DN), har nå lyktes i å reetablere en bestand.

– Avlsprogrammet skal styrke og reetablere bestanden av fjellrev i norske fjellområder, og har vist at valper avlet i fangenskap klarer seg godt i naturen og er i stand til å etablere seg og få fram valper, sier Landa.

Nye kull også i Sylane

To av hanene, som ble satt ut på Dovrefjell i 2008, vandret over riksgrensen til Helags i Sverige. Der ble den ene far til ett kull i fjor, mens de begge har blitt fedre i år. Det ene av årets kull teller minst 14 valper.

– I Sylane er det i tillegg født ett nytt kull med minst 10 valper av fjellrev som har blitt satt ut i dette området, sier Landa.

Kontaktperson i NINA:

Arild Landa, prosjektleder, tlf. 930 87 930

 

Print
Søk etter nyheter

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: