Nyheter

 

Kurser frivillige i overvåking av humler og dagsommerfugler

Published on: 10. May 2011
Author: Kristina Jones

I helgen holdt NINA kurs for frivillige insektsektsentusiaster som i løpet av sommeren skal ut i felt for å registrere humler og dagsommerfugler.

Kurser frivillige i overvåking av humler og dagsommerfugler
Engasjerte frivillige klar for å registrere humler og dagsommerfugler. Foto: Arnstein Staverløkk
De frivillige tar del i oppstarten av et nasjonalt dugnadsarbeid for å følge utviklingen av bestander for humler og dagsommerfugler i Norge.
 
– Slike nasjonale frivillige opplegg er allerede i gang i mange andre land, for eksempel i Sverige og England. Det er viktig at også Norge blir med i dette arbeidet, sier prosjektleder Sandra Öberg ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).

På kurset, som ble holdt 7. og 8. mai ved Horten natursenter i Vestfold, fikk omkring 15 frivillige opplæring i feltmetoder og artsbestemmelse. I sommer skal de ut og registrere sommerfugler og humler i Vestfold og Østfold.

Gode indikatorer på naturens tilstand

Kartleggingen skal bidra til Direktoratet for naturforvaltnings Naturindeks for Norge. Naturindeksen skal gi et mål på hvordan Norge ligger an med å nå sine internasjonale forpliktelser til å stanse tapet av biologisk mangfold. Naturindeksen tar utgangspunkt i data for et utvalg av arter og andre indikatorer som kan si noe om tilstanden til norsk natur.

– For at indeksen skal avspeile det biologiske mangfoldet er det høyst nødvendig å inkludere data på insekter, sier Öberg.

Direktoratet har derfor gitt NINA oppdraget med å utvikle metoder for overvåking av utvalgte insekter med tanke på levering av data til naturindeksen.

– Årsaken til at dagsommerfugler og humler er plukket ut som indikatorer er at disse gruppene er enkle å registrere og de har viktige roller som blomsterbestøvere. Samtidig er de sårbare for miljøendringer, legger Öberg til.
 
Øving på artsbestemmelse i felt. Foto: Arnstein Staverløkk.
 
Utvidelse av prosjektet

Overvåkingen av dagsommerfugler og humler har pågått siden 2009, mens frivillige ble involvert for første gang i fjor. Frem til nå har overvåkingen vært begrenset til Vestfold, Østfold og Trøndelag.
    
– Det er meningen at overvåkningen etter hvert skal utvides til et utvalg områder spredt over hele landet. Prosjektet vil derfor være helt avhengig av innsats fra frivillige også i fremtiden, sier Öberg.



Kontaktperson i NINA:  Sandra Öberg
 

 

 

Print
Søk etter nyheter

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: