Nyheter

 

Lite rype

Published on: 8. September 2009
Author: Camilla Næss

I likhet med i fjor er det også i høst generelt få ryper pr km2 og lav kyllingproduksjon. – Rypebestandene er avhengig av både forvaltningsmessige grep og jegernes sunne fornuft, sier seniorforsker Hans Christian Pedersen, NINA.

Lite rype

Gjennom rypeforvaltningsprosjektet 2006-2011 er det skissert noen ulike metoder for å beregne høstbar kvote i et terreng. – Det omfattende takseringsarbeidet er et utmerket utgangspunkt for å prøve ut og evaluere de ulike metodene sier, Pedersen. Under årets taksering er det tilbakelagt 6500 km og man har observert ca 14.700 ryper.

I mange jaktterreng er forvaltningsmodellene i dag for dårlige. Når bestandssituasjonen er svak, som i år, kan feil jaktuttak gjøre vondt verre.  – Inntil vi får evaluert og innarbeidet bedre forvaltningsmodeller får vi ta med litt mindre ammunisjon og litt mer sunn fornuft ut på jakt, avslutter Pedersen.

Rypeforvaltningsprosjektet er et samarbeid mellom Statskog, NORSKOG, NINA, Høgskolen i Hedmark og Høgskolen i Nord-Trøndelag. Les mer om prosjektet og takseringsresultatene på skoginfo.no.

Kontaktperson i NINA: Hans Chr. Pedersen.

Print
Søk etter nyheter

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: