Nyheter

 

Lus har trolig gitt økt dødelighet hos sjøørret og laks

Published on: 23. September 2015
Author: Camilla Næss

Fremdriftsrapporten fra den nasjonale lakselusovervåkingen viser at det er mye lus i noen av områdene langs norskekysten. Det har trolig gitt økt dødelighet både hos sjøørret og laks.

Lus har trolig gitt økt dødelighet hos sjøørret og laks
Foto © Bengt Finstad/NINA

Fremdriftsrapporten fra den nasjonale lakselusovervåkingen som ledes av Havforskningsinstituttet i samarbeid med Norsk institutt for naturforskning (NINA) og UNI Research Miljø viser at det er mye lus i noen av områdene langs norskekysten. 

Laksesmolt

Sannsynligvis har det vært økt dødelighet på utvandrende laksesmolt i enkelte områder på grunn av påslag av lakselus. Disse områdene er Hardangerfjorden, Nordhordland, ytre del av Sognefjorden, Storfjorden, Romsdalsfjorden og Nordfolda.

Sjøørret

I motsetning til laksesmolten oppholder sjøørreten seg i fjordene og langs kysten hele sommeren. Dermed er den ekstra utsatt dersom antall lus øker utover sommeren. Det er sannsynlig at det har vært økt dødelighet hos ørret på grunn av lakselus i disse områdene: Hardanger, Nordhordland, Storfjorden, Voldsfjorden, enkelte fjordarmer i Romsdalsfjorden, Nordfolda, Sagfjorden og Altafjorden.

Namsenfjorden 

Fra Namsenfjordsystemet viser dataene at lakselus har hatt liten direkte effekt på både den utvandrende postsmolten og sjøørreten innenfor den nasjonale laksefjorden (Tøttdal), men gitt høy økt dødelighet på sjøørret og sannsynligvis også laksesmolt på sørsiden (Sitter) og en mulig spredningseffekt av lus derfra til ytre del av Namsenfjorden.

En videre fremdriftsrapport fra årets lakselusovervåking i Trondheimsfjorden er gjort i regi av NINA og Fylkesmannen i Sør-Trøndelag og resultater her vil publiseres neste uke.

Endelig rapport for overvåkningen av lakselus er klar ved årsskiftet.
 

Kontakt:

Bengt Finstad

Les også:

Pressemelding fra Havforskningsinstituttet

Rapporten - Framdriftsrapport til Mattilsynet over lakselusinfeksjonen på vill laksefisk sommeren 2015

Print
Søk etter nyheter

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: