Nyheter

 

Ny kunnskap om lakselus

Published on: 9. February 2012
Author: Oddmund Rønning

Med høy lokal tetthet av oppdrettsanlegg øker smittebelastningen av lakselus, til tross for mer intensive tiltak som leppefisk og medikamenter.

Ny kunnskap om lakselus
Mye laksefisk i et oppdrettsområde medfører høyt smittepress av lakselus. Foto K. Bevanger/NINA

NINA-forsker Audun Stien er en av forfatterne av en artikkel som nylig ble publisert i den høyt rangerte journalen Proceedings of the Royal Society B. Studien har vært et samarbeidsprosjekt mellom forskere fra Veterinærinstituttet, Norsk Regnesentral og Norsk institutt for naturforskning (NINA).

- I områder med høye tettheter av oppdrettsanlegg har anleggene generelt høyere infeksjonsnivåer av lakselus, sier Stien. Dette på tross av at de behandler fisken oftere med medikamenter for lakselus i disse områdene, og bruker mer leppefisk i mærene for å holde infeksjonsnivåene nede.

- Vi argumenterer i artikkelen for at det med dagens produksjonsmetoder følger økende kostnader og problemer knyttet til lakselus med økende tetthet av oppdrettsanlegg i nærområdet, sier han.

- Sammenhengene som dokumenteres i studien gir viktig kunnskap for den videre utviklingen av oppdrettsnæringen i Norge, avslutter Stien.
 

Les mer:

 

Print
Søk etter nyheter

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: