Nyheter

 

Overvåking av jerv i Sverige og Norge

Published on: 9. February 2009
Author: Camilla Næss

NINA har utarbeidet en rapport som sammenligner overvåkingen av ynglehi hos jerv i Sverige og Norge i 2008. Rapporten påpeker behovet for enhetlig bruk av vurderingskriterier og gir anbefalinger for hvordan man kan oppnå dette.

Overvåking av jerv i Sverige og Norge

I både Norge og Sverige er det en uttalt målsetting om at overvåkingsmetodikken for å registrere ynglende jerv og de vurderingskriteriene som benyttes skal være mest mulig lik i de to landene, slik at resultatene skal være direkte sammenlignbare. Med bakgrunn i de strukturelle endringene og endringer i vurderingskriteriene som har blitt gjennomført innen yngleregistreringen av jerv i både Sverige og Norge de senere årene, har Naturvårdsverket og Direktoratet for naturforvaltning i samarbeid initiert en sammenlignende gjennomgang av overvåkingen av ynglende jerv i de to landene i 2008. Dette for at man i størst mulig grad skal kunne tilrettelegge for en enhetlig overvåking av den svensk-norske jervbestanden.

I perioden 2003-2008 har antallet jerveynglinger i Sverige og Norge variert fra 104 til 162. Andelen dokumentert yngling (säker föryngring) i overvåkingsarbeidet varierer fra 43-86% mellom land og år i denne perioden. Forskjellene mellom landene i vurderingskriteriene som benyttes i registreringene i dag gjør at vi mener at overvåkingsresultatene på ynglende jerv ikke lengre nødvendigvis er direkte sammenlignbare mellom Sverige og Norge.

I denne rapporten gjennomgås detaljert datamaterialet innsamlet under yngleregistreringene av jerv i 2008 i Sverige og Norge. Det gis en rekke vurderinger og anbefalinger knyttet til overvåkingssystemene i de to landene når det gjelder kriteriebruk, etterprøvbarheten av overvåkingsresultatene og datasystemer. I denne sammenhengen kan man merke seg den lave andelen av ynglingene i Sverige i 2008 som lar seg verifisere (34%), sammenlignet med i Norge (94%).

Regionale forskjeller i anvendelsen av vurderingskriteriene og ikke enhetlig registrering av overvåkingsdata i databasesystemet Rovdjursforum er to av grunnene til at det foreslås innføring av et nasjonalt kvalitetssikringsnivå i overvåkingen av ynglelokaliteter hos jerv i Sverige. Lettere koordinering og sammenligning mellom Sverige og Norge er et annet argument for dette.

Kontaktperson i NINA: Henrik Brøseth

Her kan du lese mer:
Print
Søk etter nyheter

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: