Nyheter

 

Samarbeider om overvåkning av rømt oppdrettslaks

Published on: 31. March 2015
Author: Anne Olga Syverhuset

Det nasjonale samarbeidet om overvåkning av rømt oppdrettslaks gir forbedrete metoder og data. Nå er en oppsummering av resultatene fra 2014 klar.

Samarbeider om overvåkning av rømt oppdrettslaks
Foto: Tor F. Næsje / NINA

NINA har helt siden slutten av 1980-tallet drevet med overvåkning av rømt oppdrettslaks, og spiller en sentral rolle i det nasjonale overvåkningsprogrammet som ble startet i fjor på bestilling av Fiskeridirektoratet.

Programmet som er utarbeidet av Havforskningsinstituttet i samarbeid med NINA, Uni Research Miljø, Rådgivende biologer as og Veterinærinstituttet, samordner undersøkelsene fra de største aktørene som samler inn overvåkingsdata om forekomsten av rømt oppdrettslaks i norske elver.

-    Det nye programmet er en videreføring av tidligere overvåkingsundersøkelser. Økt finansiering har gjort det mulig å samordne og gjøre mer omfattende undersøkelser som til sammen gir bedre kvalitet på overvåkinga av rømt oppdrettslaks i vassdrag, forklarer forskningsleder Tor Næsje som er prosjektleder for programmet i NINA.

Målet er bedre kvalitet og kvantitet og bedre sikkerhet i våre resultater og rådgiving.

-    Økt økonomisk satsing gir forbedrete metoder og dataene som samles inn blir bedre. Dette gjør oss også i stand til å bedre sikkerheten i resultatene, sier Næsje.

Overvåkningen har tallfestet innslaget av rømt oppdrettslaks i 140 vassdrag i 2014. I sportsfiske, høstfiske og stamfiske er skjell fra mer enn 19000 laks analysert for å bestemme opphav til oppdrettslaks eller villaks. I tillegg er laks klassifisert og talt ved hjelp av dykking.

Andelen oppdrettslaks i undersøkelsene varierer mye mellom vassdrag, men deler av landet synes å ha fler elver med relativt høye andeler rømt oppdrettslaks. En beskrivelse av metodene som er benyttet og oppsummering av resultatene fra de enkelte vassdragene og delene av landet finner du i rapporten «Rømt oppdrettslaks i vassdrag – Overvåkningsprogrammet 2014. (del 1)». Del 2 av rapporten er delt i flere vedlegg som viser data om alle undersøkte vassdrag, fordelt på fylker.

Kontaktperson: Tor Næsje 

 

Print
Søk etter nyheter

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: