Nyheter

 

Stoltenberg åpner Framsenteret

Published on: 29. September 2010
Author: Oddmund Rønning

Onsdag 29. september åpnes Fram – nordområdesenter for klima- og miljøforskning av Statsminister Jens Stoltenberg. NINA er en av de sentrale deltakerne i Framsenteret og vi ser fram til å videreutvikle samarbeidet med de øvrige institusjonene i senteret.

Stoltenberg åpner Framsenteret
Foto © Are Johnsen

Framsenteret skal bidra til å opprettholde Norges posisjon som en fremragende forvalter av miljø og naturressurser i nord. Senteret er et av de sentrale tiltakene i ”Nye byggesteiner i nord, neste trinn i regjeringens nordområdestrategi.”

De globale klimaendringene vil vises først, og være sterkest i Arktis. Bedre kunnskap om klima og miljø er av stor betydning for forvaltning, klimatilpasning og samfunnsplanlegging i nord. Det nye senteret vil i første omgang være et nettverk som inkluderer 19 norske forskningsinstitusjoner med base i Tromsø. Senteret er en utvidelse av Polarmiljøsenteret. Også opplevelsessenteret Polaria tar del i det nye senteret.

I tillegg til Jens Stoltenberg vil også kunnskapsminister Kristin Halvorsen, kommunal- og regionalminister Liv-Signe Navarsete og fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen holde innlegg ved åpningen.


Tverrfaglig forskning
I Framsenteret skal det utføres tverrfaglig forskning mellom naturvitenskap, teknologi og samfunnsvitenskap. Det nye senteret skal bidra med kompetanse og kunnskap som gir nasjonal merverdi.

Med forskning som grunnlag skal Framsenteret formidle kunnskap til forvaltning, næringsliv og publikum generelt. Senteret skal bidra til å styrke koblingen mellom forskning og utdanning.

Framsenteret skal være en viktig arena nasjonalt og internasjonalt og gi innspill i klimarelaterte spørsmål.

Byggeplaner
Det nye senteret, som vil holde til i dagens Polarmiljøsenter, skal utvides fysisk. Statsbygg planlegger et bygg på rundt 9000 kvadratmeter som skal knyttes til eksisterende bygningsmasse. Meningen er at bygget skal stå ferdig mot slutten av 2013. Det vil da være om lag 500 ansatte i Framsenteret fordelt på 19 institusjoner.

Forskningssamarbeid
I tillegg til forskningen som allerede gjøres i de ulike medlemsinstitusjonene skal det samarbeides innenfor rammen av Framsenteret om følgende forskningsflaggskip:

  • Effekter av klimaendringer på fjord- og kystøkologi i nord.
  • Havisen i Polhavet, teknologi og avtaleverk.
  • Havforsuring og økosystemeffekter i nordlige farvann.
  • Effekter av klimaendringer på terrestre økosystemer, landskap, samfunn og urfolk.
  • Miljøgifter – effekter på økosystemer og helse.

 

Framsenterets medlemmer:
Akvaplan-niva/NIVA
Bioforsk
CICERO Senter for klimaforskning
Havforskningsinstituttet
Kystverket
NGU – Norges geologiske undersøkelse
NIKU- Norsk institutt for kulturminneforskning
NILU – Norsk institutt for luftforskning
NINA – Norsk institutt for naturforskning
Nofima
Norges Veterinærhøgskole
NORUT
Norsk Polarinstitutt
SINTEF
Statens kartverk
Statens strålevern
UNIS – Universitetssenteret på Svalbard
Universitetet i Tromsø
Veterinærinstituttet.
 

Print
Søk etter nyheter

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: