Nyheter

 

Svært mye lakselus på sjøørret i ytre del av Trondheimsfjorden

Published on: 14. June 2011
Author: Roald Vang

Den føreløpige framdriftsrapporten fra den nasjonale overvåkningen av lakselus viser at sjøørreten i ytre del av Trondheimsfjorden har svært høye lakselusnivåer.  Vi har ikke registrert så høyt lusenivå siden overvåkningen startet i 1992, sier seniorforsker i NINA, Bengt Finstad.

Så å si all sjøørret (snittvekt 129 gram) som ble fanget på Agdenes i månedsskiftet mai/juni var infisert med et gjennomsnittsnivå av 82 lakselus. Dette er nivåer som ligger langt over antatt tålegrense for laksefisk av denne størrelsen. Det er stor sannsynlighet for at mye av denne fisken vil dø som følge av lakselus dersom den ikke vandrer tilbake til ferskvann. Fisken er etter all sannsynlighet nylig infisert, siden den i hovedsak var infisert med lakseluslarver og ikke voksne lus.

Svært mye lakselus på sjøørret i ytre del av Trondheimsfjorden
Foto: Bengt Finstad/NINA
Overvåkningen av lakselus langs norskekysten viser et høyt infeksjonspress nord i Ryfylke, i midtre og indre Hardangerfjordsystemet, og ytterst i Sognefjorden. Særlig sjøørreten er hardt rammet. I Hardanger og delvis ytterst i Sognefjorden er det uvanlig høyt infeksjonsnivå også på laksesmolt fra midten av mai, mens det var lite lus i begynnelsen av mai. Laksesmolten tatt i trål ytterst i Trondheimsfjorden og Namsenfjorden er ennå ikke ferdig analysert.

De foreløpige resultatene tyder på at 2011 kan bli et år med svært høyt infeksjonspress langs store deler av Vest- og Midt-Norge. Sjøørreten oppholder seg i fjordene hele sommeren, og blir dermed utsatt for infeksjonspress i en lengre periode enn laksesmolt som svømmer ut fjordene på vei mot havet. Dette medfører at situasjonen for sjøørret kan bli enda verre utover sommeren siden antall lakselus vanligvis stiger med økende sjøtemperatur.

Overvåkingen av lakselus langs norskekysten koordineres av Havforskningsinstituttet og utføres i samarbeid med Norsk institutt for naturforskning (NINA), Rådgivende biologer (RB) og UNI Miljø.

Resultatene presenteres for Mattilsynet og Fiskeri- og kystdepartementet i flere foreløpige rapporter gjennom sommeren, og oppsummeres til slutt i en endelig rapport på slutten av året. Feltarbeidet i dette overvåkningsprogrammet gjennomføres fra slutten av april til høsten 2011 på utvalgte lokaliteter langs hele norskekysten. Rapporten som er overlevert nå, inneholder foreløpige data fra Aust-Agder til Sør-Trøndelag for undersøkelsesperioden 29. april til 9. juni.
 
Kontaktperson: Seniorforsker Bengt Finstad
 
Print
Søk etter nyheter

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: