Nyheter

 

Viktig nyfunn av rødknappsandbie

Published on: 20. July 2011
Author: Camilla Næss

Norges sjeldneste og vakreste bie, Andrena hattorfiana, gjenfunnet etter 124 år.

 

Gjenfunnet etter 124 år

Sommeren er en hektisk tid både for insekter og entomologer. I forbindelse med kartlegging av ukjente arter fant Frode Ødegaard en liten bestand rødknappsandbier. Sist gang denne sjeldenheten ble observert i Akershus var på Ås i 1887.
-En av Norges mest truete og kanskje vakreste bier, sier en opprømt Ødegaard. Dette funnet er helt spesielt fordi det kan være avgjørende for at arten skal overleve i Norge. Funnet er også overraskende siden arten er lett å oppdage, og vi i lengre tid har kartlagt rødknapp-enger langs hele kysten fra Rogaland til Østfold og i Sogn der arten var kjent for lang tid tilbake.

Selektiv og sårbarRødknappsandbie. Foto A.Ødegaard

Rødknappsandbia lever i sandholdige, tørre områder hvor den bygger reir. Og som navnet tilsier er den fullstendig avhenging av vertsplanten rødknapp som pollenkilde.  Arten var tidligere utbredt i hele Sør-Norge, men har gått sterkt tilbake blant annet som en følge av omleggingene i landbruket siden 1950-tallet. I dag er bia vurdert til kritisk truet (CR) på den norske rødlista.
I følge Ødegaard er rødknappsandbia er en av de største villbiene vi har i landet, og lett å kjenne igjen både på størrelsen og de røde kroppstegningene. 

Handlingsplan gir håp

En handlingsplan for arten er under veis, og har som mål å sikre også en framtidig bestand av rødknappsandbie i Norge. Ulike tiltak kan øke delbestander med høy utdøelsesrisiko, og bidra til å nå målet om langsiktig overlevelse. Fylkesmannen i Østfold har fått ansvaret med å følge opp handlingsplanen for denne arten.
  

Kontaktperson i NINA: Frode Ødegaard

 

Her kan du lese mer: 

Dagbladet.no

Print
Søk etter nyheter

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: