Nyheter

 

Øyfolkets fortellinger

Published on: 1. August 2011
Author: Camilla Næss

”Øya går en … framtid i møte”. Det er de færreste forunt å vite hva framtiden vil bringe. Innbyggerne på  Smøla,  Frøya og Vega  har fått glimt av mulige framtider gjennom scenarioutvikling.

 

Øyfolkets fortellinger
Foto © J.Thomassen/NINA
Kreative framtider
 
Kan det tenkes at vi i framtida får undersjøisk tunnel til Smøla? Øko-hotell i Froan og full drift i Vegas dunvær? Eller er alle tre øyene avfolket i 2025? ”Øyfolkets fortellinger” presenterer fire høyst ulike framtider fra hver av øykommunene Smøla, Frøya og Vega. Disse scenariofortellingene er basert på resultatene fra scenarioutviklingsseminarer holdt på de respektive øyene i perioden 2008-2010. 
I motsetning til prediksjoner om framtida, som baseres på sannsynligheter, er scenarioutvikling en prosess som utforsker muligheter og usikkerheter på en vei mot en mulig framtid. Og scenariofortellingene må sees på som nettopp fortellinger, sier Jørn Thomassen fra NINA. –Ingen av fortellingene vil nok speile framtida korrekt, men trolig kan man kjenne igjen elementer fra flere av dem. Kanskje kan de ulike framtidsbildene bidra til at viktige valg øyene står overfor i dag vurderes til det beste for framtida.
 
Bruk eller vern, eller bruk og vern?
 
Bruk-vern problematikken er et vidt begrep som favner ulike parter og interesser, og er ofte  konfliktfylt i marginale områder. Erfaringer har vist at dialog reduserer potensielle konflikter, og bygger broer mellom motstridende interesser for bruk og vern. Scenarioutvikling er i så måte et godt eksempel, forteller Thomassen. Med fokus på bruk-vern har scenarioutviklingsseminarene samlet et representativt utvalg lokale aktører med ulik tilknytning til øya. Gjennom en kreativ prosess har deltakerne vurdert hvordan framtiden kan se ut for sine kommuner og fra sitt ståsted. Kombinasjonen av tilgjengelige fakta fra fortiden, egen forestillingsevne og antakelser om hvilken vei dagens trender vil gå har blitt til et sett med gode framtidsfortellinger.
 
 
NINA Rapport 653 er et ledd i forskningsprosjektet Nature 2020+ som tar for seg forskning på- og utvikling av scenarioer. Prosjektet ledes av NINA og er et samarbeid med de øvrige miljøinstituttene (NIKU, NILU, NIVA, NIBR og Cicero). Norges forskningsråd står for finansieringen. 
 
Kontaktperson i NINA: Jørn Thomassen
 
Her kan du lese mer:
Print
Søk etter nyheter

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: