Nyhetsartikkel

Fra egg i elva til havets muskelbunt

Publisert 05.09.2019

Den store, sølvblanke, muskuløse laksen vekker både følelser og debatt. 2019 er det internasjonale villaksåret, derfor har vi laget en kort film som oppsummerer det vi syns er det mest imponerende med fiskenes konge.

 

Villaksen starter livet sitt som et lite egg i en av Norges 450 lakseelver. Der lever den i fra to til åtte år, før den gjør det kunststykket å utvikle seg til saltvannsfisk. Da går den fra å være brunaktig og godt kamuflert mot elvebunnen, til å bli en sølvblank «smolt» tilpasset havet. Den er bare 10-18 cm lang når den svømmer hjemmefra og tar fatt på sin store reise i havet. 

På veien ut greier den lille fisken på ett eller annet vis å lære seg veien, for noe av det mest imponerende med villaksen er at den greier å finne tilbake til akkurat samme sted i elva når den kommer tilbake flere år senere. NINA-forskerne merker tusenvis av smolt hvert år, for å se hvor mange som kommer tilbake til elvene.

Ny teknologi har også sørget for at nye rekorder for villaksen, du kan lese hele artikkelen på villaksbloggen på forskning.no.

   Motta nyhetsbrev fra nina