Nyhetsartikkel

Ny podkast: Superhelten i havet

Publisert 29.11.2019

På land er den klønete, i lufta bruker den så mye energi på å fly at det nesten ikke er verdt det, men i havet kommer de skjulte superkreftene frem.

– Lomvi kan dykke helt ekstremt dypt, ned til 200 meter midt på svarteste vinteren. De kan også svømme veldig fort og opp til 30 km om dagen, sier forsker Tone Reiertsen i Norsk institutt for naturforskning (NINA) i podkasten Naturligvis.

Sjøfuglene har erobret verden, men er likevel truet

Reiertsen har jobbet med sjøfugl over 10 år og er imponert over hvor godt de er tilpasset de tøffe leveområdene i fuglefjell og i havområdene i nord.

– De har erobret både land, vann og lufta med. Og så blir man jo veldig glad i de dyra man jobber med, sier hun. 

I fuglefjellet lever lomvien et sosialt liv og den liker seg best når den kan leve helt tett inntil naboen sin. 

– Den må på land for å få fram det ene egget sitt, men den er så klumsete at det er hakket før den er en pingvin, sier Reiertsen.

Derfor er den også kortest mulig i fuglefjellet. Ungene er bare tre uker gamle og fortsatt dunete når de tar sats og hopper på havet – bokstavelig talt.

– Ungene oppfører seg som basehoppere før de kan fly, det er skikkelig risikosport å komme seg ned fuglefjellet til havet. Noen ganger treffer de skarpe steiner og besvimer,  sier hun.
I tillegg må de passe seg for ørn, ravn og måker som hele tiden prøver å snappe til seg egg og unger, men alt dette er ingen ting mot de største farene lomvien står overfor. Hør mer i NINA-podkasten Naturligvis. Den finnes i Spotify, iTunes og de fleste andre steder hvor du finner podkaster!

   Motta nyhetsbrev fra nina