Nyhetsartikkel

Reddet sjelden ugle fra knottangrep

Publisert 27.02.2020

Øynene til snøugla var gjenklistret av størknet blod da forskerne fant henne. Etter en dramatisk flukt der den medtatte ugla havnet i vannet, greide forskerne å fange den inn og ta henne med i helikopter til Alta.

Snøugla var nesten livløs da forskerne fikk tak i henne, insektangrepet hadde skjedd over flere uker. Foto: Tomas Aarvak/NOF
Snøugla var nesten livløs da forskerne fikk tak i henne, insektangrepet hadde skjedd over flere uker. Foto: Tomas Aarvak/NOF

Hendelsen skjedde i 2011, og er en av de mer spesielle nær-ugle-opplevelsene NINA-forsker Karl-Otto Jacobsen har hatt.

Sammen med kollegaer fra Det Norske Snøugleprosjektet, Rovfuglgruppa i Vest-Finnmark og Miljødirektoratet, var han ute for å kartlegge snøugler som hekket i Troms og Finnmark. Fra helikopteret oppdagetde et snøuglepar, og de landet i nærheten. Da de kom nærmere oppdaget de et reir med døde unger og forlatte egg.

Ugla hadde sittet på reiret med flere unger og egg, og kom seg derfor ikke vekk fra insektene. Til slutt var hun imidlertid så hardt angrepet at hun måtte gi opp og forlate reiret. Foto: Tomas Aarvak/NOF

Havnet i vannet og svømte med vingene

— Snøugleparet hekket litt lavere terrenget enn normalt, i et område med mer vegetasjon. Der blir det mye mer insekter enn normalt, blant annet knott, sier Jacobsen.

Den hekkende hunnugla hadde tydelige problemer, og de oppdaget at øynene hennes var helt gjenklistret av størknet blod.

— Da vi nærmet oss lettet hun og fløy over vannet like ved, men litt over halvveis havnet hun i vannet og måtte svømme i land ved å bruke vingene, sier Jacobsen.

Etter et kvarters tid greide hun å bakse seg mot land, og da greide forskerne å fange henne.

Nå var hun både nedkjølt og gjennomvåt i tillegg til de gjenklistrede øynene etter flere uker med knottangrep, sier Jacobsen.

Varmet ugla inntil kroppen

Ugla var så slapp og medtatt at hun virket nesten livløs, så de tok henne med seg i helikopteret og varmet henne inntil kroppen til de landet i Alta.

— Der varmet vi henne med hårføner, vasket øynene og ga henne sukkervann.

Vi jobbet aktivt med ugla i et par timer hvor hun ble i gradvis bedre form

— Vi ga henne etter hvert mat, og faktisk etter to dager var hun i så god form at vi satte på henne en satellittsenter, ga henne navnet Hedwig etter snøugla til Harry Potter, og slapp henne fri, sier han.

De var veldig spente på hvordan det ville gå etter den harde medfarten hun hadde fått. Men signalene fra satellittsenderen som sendte signaler hver 9. dag viste at Hedwig klarte seg godt. Etter å ha overvintret på Kolahalvøya fløy hun neste sommer helt til Tajmyr, flere tusen kilometer fra Finnmark

Etter to dager var "Hedwig" i så god form at Karl-Otto Jacobsen (t.v) og kollegene kunne sette på henne en satelittsender og sette henne fri. Foto: Karl-Otto Jacobsen/NINA

En sterkt truet art i Norge

Det er ikke lenge siden man trodde det var rundt 300 000 snøugler i verden, men nyere forskning tyder på at det bare er rundt 30 000, altså bare ti prosent av det opprinnelige estimatet . I gode lemenår i Fennoskandia kommer det snøugler fra Russland for å hekke. Antallet har de to siste hekkeårene (2011 og 2015) ligget på rundt 50-70 hekkende par.

Snøugla har status som en sårbar art på den internasjonale rødlista, og sterkt truet i Norge.

Hør mer om den vakre, men aggressive, fuglen i  NINA-podkasten Naturligvis!

Har du sett snøugle i det siste? Da vil forskerne gjerne høre fra deg.

Kontaktperson: Karl-Otto Jacobsen

Her kan du lese hele forskningsartikkelen: Snowy Owl nest failures caused by blackfly attacks on incubating females. Roar Solheim, Karl-Otto Jacobsen, Ingar Jostein Øien, Tomas Aarvak & Petteri Polojärvi


Det norske snøugleprosjektet ble startet i 2005 som et samarbeid mellom Norsk institutt for naturforskning , Universitetet i Agder og Norsk Ornitologisk Forening . Hovedformålene er å få mer kunnskap om bestandsforhold, vandringsmønster og habitatbruk hos denne arktiske nomaden.


Se video fra den dramatiske redningsaksjonen:

   Motta nyhetsbrev fra nina