News article

Summende statsbesøk fra Slovenia

Publisert 01.11.2019

Pollinatorer står i sentrum når Slovenias president, Borut Pahor, besøker Norge og Hans Majestet Kong Harald. Villbier, honningbier, bievennlige byer og folkeforskning er blant det de får høre mer om.

Slovenia har en lang tradisjon for birøkt, og når Slovenias president Borut Pahor kommer til Norge etter invitasjon fra Hans Majestet Kong Harald, står bier på programmet. Hans Majestet Kong Harald og President Pahor skal delta på et seminar om bier på Handelshøyskolen BI, i samarbeid med Norsk institutt for naturforskning (NINA) og organisasjonen ByBi. 

– Vår forsker Markus Sydenham, som er ekspert på villbier og pollinering skal blant annet snakke om villbier i Slovenia og Norge, mens seniorforsker David Barton skal fortelle om betydningen av bievennlige områder i byene og om folkeforskningen som er gjort i samarbeid med ByBi, sier Kristin Thorsrud Teien, som er forskningssjefi NINA Oslo.

Landbruksministeren i Slovenia, Dr. Aleksandra Pivec og statssekretær Atle Hamar i Klima- og miljødepartementet vil åpne arrangementet, og forfatter Maja Lunde vil være tilstede for å snakke om hvordan bier i skjønnlitteraturen kan engasjere folk. 

Viser fram biedanskube og villbiehotell

NINA har et tverrfaglig team av forskere som jobber bredt med temaet pollinering. En del av dette arbeidet vil forskerne vise fram gjennom en utstilling knyttet til arrangementet.

– Vi viser for eksempel fram en biedanskube – en studiebikube som vi kan bruke til å studere hvordan biene danser i spesielle mønstre som forteller de andre biene hvor de kan finne nektar. Vi har også med villbier som kan studeres i mikroskop og villbiehotell, sier Graciela Rusch, som er seniorforsker og koordinator for forskning på pollinerende insekter i NINA.

Et tradisjonelt, slovensk dekorert bie-hus med rom for flere bikuber, som er en gave fra President Pahor, vil bli vist fram under arrangementet.
Det er første gang presidenten besøker Norge, og besøket er en gjenvisitt etter kongeparets besøk i Slovenia i 2011.

Go to related page