News

NINA news

Hva gjør vi med rhododendron på rømmen?

Published on: 28. April 2021
Author: Camilla Næss

Rhododendron er en populær og vakker hageplante, men kan bli et problem dersom den forviller seg ut i norsk natur. NINA lanserer nå en informasjonskampanje med tips og tiltak for å bekjempe forvillet rhododendron.

Hva gjør vi med rhododendron på rømmen?
Hvis forvillet rhododendron får fotfeste i naturen vil det være nærmest umulig å utrydde dem. Men vi ønsker ikke at folk skal fjerne rhododendron fra hager og offentlige rom hvor de ikke gjør skade, understreker NINA-forsker Duncan Halley.

Forvillet rhododendron er et utbredt problem blant annet i Storbritannia. Hybrider (krysninger av ulike typer rhododendron) brer seg utover store områder og utkonkurrerer stedegne arter. Kostnadene for å få kontroll på hybridene i Storbritannia er beregnet til 115 millioner kroner per kvadratkilometer.

Forvillet rhododendron forekommer også i her i landet. Foreløpig er ikke spredningen så stor at det anses som et omfattende problem for naturmangfoldet. Men forebyggende tiltak kan bidra til å hindre en lignende situasjon i Norge i fremtiden.

– Kontroll og utryddelse på et tidlig stadium er den enkleste og rimeligste måten å få bukt med fremmede arter. På det stadiet vi er nå vil det være relativt enkelt å fjerne forvillet rhododendron i Norge, sier NINA-forsker Duncan Halley.

Halley har fulgt spredningen av rhododendron i hjemlandet Skottland på nært hold, og sett hvordan noen spredte planter har tatt over hele fjellsider og nå dominerer landskapet.

– Om vi tar føre var-prinsippet på alvor kan vi unngå å en tilsvarende utvikling i Norge. Derfor lanserer vi en informasjonskampanje som beskriver enkle tiltak for å fjerne forvillet rhododendron.

Fjerner forvillet bestand i Surnadal

Rhododendronhybrider tåler beskjæring godt. Derfor er det ikke tilstrekkelig å bare kutte ned planten for å bli kvitt viltlevende planter. Enten må hele planten (inkludert røttene) graves opp, eller så må planten behandles med plantevernmiddel.

Nordmøre museum og NINA setter nå i gang tiltak for å fjerne en forvillet bestand ved Svinvik i Todalen i Surnadal kommune å forhindre videre utvikling, med støtte fra Miljødirektoratet.

– Vi ønsker absolutt ikke at folk skal fjerne rhododendron fra hager og offentlige rom, understreker Halley. Det er hagerømlinger som forviller seg ut i naturen som kan bli en belastning på sikt. Hvis rhododendron får fotfeste i naturen vil det være kostbare å bekjempe og nærmest umulig å utrydde dem.

Om prosjektet

Tiltak mot rømt rhododendron er et kartleggings- og informasjonsprosjekt som skal hindre at rhododendron forviller seg i norsk natur. Den norske Rhododendronforening har vært en viktig bidragsyter inn i prosjektet som er finansiert av Miljødirektoratet.

Last ned tiltaksplakat i utskriftsvennlig format

Kontakt: Duncan Halley

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: