News

NINA news

Laksen klorer seg fast i Driva

Published on: 14. October 2021
Author: Camilla Næss

Årets ungfiskundersøkelser i Driva bekrefter at klorbehandling har god effekt på lakseparasitten Gyrodactylus salaris.

Laksen klorer seg fast i Driva
Ungfiskundersøkelsene i Driva foregår ved elfiske, og utgjør en verdifull tidsserie over både ungfiskbestandene og utviklingen av G. salaris. Foto: Kristin Bøe/Veterinærinstituttet

NINA har siden 2010 gjennomført årlige ungfiskundersøkelser i Driva i form av elfiske på utvalgte stasjoner langs hele elva. Det har gitt viktig kunnskap både om ungfiskbestandene, utviklingen av Gyrodactylus salaris og effekten av de tiltakene som gjøres for å bli kvitt parasitten.

I august ble hele elvestrekningen fra fiskesperra og ut i fjorden behandlet med klor, en ny og mer skånsom metode i kampen mot gyro.

Elfiske før og etter klorbehandling

Årets ungfiskundersøkelser ble gjennomført i to omganger, før og etter klorbehandling, og resultatene bekrefter at behandlingen har hatt god effekt. Før kloring ble det påvist gyro på fisken ved samtlige stasjoner. I september, tre uker etter behandling, var situasjonen helt motsatt.  

– All fisk var fri for gyro. Vi så imidlertid tydelige tegn til skader på finnene, som trolig stammer fra tidligere gyroinfeksjon, sier Øyvind Solem, forsker i NINA.

Solem har ledet ungfiskundersøkelsene i ti år, og i den perioden har stort sett all fisk vært infisert med gyro, og ofte med en høy grad av infeksjon.  

– Et par tusen parasitter på ettåringer og flere hundre på årsyngel har ikke vært et uvanlig syn i Driva, sier Solem.

Sopp på finnene er en vanlig effekt av infeksjon med G. salaris. Laksungen på bildet ble fanget i Driva før behandlingen, og er sannsynligvis tungt infisert. Foto: Torgeir Havn/NINA

Sopp på finnene er en vanlig effekt av infeksjon med G. salaris. Laksungen på bildet ble fanget i Driva før behandlingen, og er sannsynligvis tungt infisert. Foto: Torgeir Havn/NINA

– Dette var generalprøven, sier NINA-forsker Kjetil Olstad. Vi har ikke behandlet alle vannveier, og vet at det fortsatt finnes gyro i elva. Men dette er et tydelig signal på at metoden holder vann, og selv om vi ikke er overrasket er det fint å få en så tydelig bekreftelse.

Etter planen starter behandling av hele vassdraget til neste år. Det er Miljødirektoratet som skal avgjøre hva som blir neste skritt for klormetoden og behandling av Driva.

Kontakt:
Øyvind Solem
Kjetil Olstad

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: