News

NINA news

Miljø-DNA kan gi enklere oversikt over Svalbard-røya

Published on: 11. May 2021
Author: Jørn J. Fremstad

DNA kan bli ABC for å finne ut hvor mye røye det er i innsjøene på Svalbard. Hemmeligheten ligger i å måle konsentrasjonen av røyas arvestoffer (DNA) i noen liter vann, og det er både enkelt og billig å samle inn prøvene.

Miljø-DNA kan gi enklere oversikt over Svalbard-røya
Prøvefiske kan bli erstattet av miljø-DNA som metode for å finne ut hvor mye røye det er i innsjøene på Svalbard. Foto: Henriette Vaagland, NTNU

Røye er den eneste ferskvannsfisken som lever på Svalbard. Myndighetene ønsker oversikt over hvilke innsjøer arten fins i, og hvor bestanden er stor nok til å kunne høstes av. Så langt har prøvefiske vært eneste løsning, men metoden krever mye tid og ressurser og er ikke særlig presis. I tillegg kan prøvefiske ta livet av store deler av en allerede presset bestand, og derfor blir det svært sjelden gjennomført.

Turgåere kan samle DNA

– Å bruke miljø-DNA for å undersøke tettheten av røye er mye billigere. Vi kan sende enkelt utstyr med sportsfiskere og turgåere for å ta prøver av vannet. De filtrerer vannet og tar med prøvene tilbake for DNA-analyse. Best av alt er at det ikke påvirker fiskebestanden, sier forsker Carolyn Rosten i Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Fritidsfiske er en viktig del av friluftslivet på Svalbard, både for fastboende og tilreisende. For å sikre denne muligheten og ivareta bestandenes produksjonsevne og sammensetning, har Sysselmannen fastsatt en forskrift om fiske etter røye. Samtidig skal den framtidige forvaltningen av Svalbard-røye være kunnskapsbasert og bestandsandsspesifikk.

Rimeligere og raskere

På oppdrag fra Svalbards miljøvernfond har forskere fra NINA derfor undersøkt muligheten for å bruke miljø-DNA som et rimeligere og raskere verktøy for å overvåke bestander av røye. Forskerne har sammenlignet resultater fra prøvefiske utført av NTNU med resultater fra DNA-analyser. Av praktiske årsaker ble undersøkelsene gjort på Bjørnøya, hvor forskerne har tatt fem vannprøver i hver av elleve innsjøer.

Bjørnøya og Svalbard egner seg godt til å teste miljø-DNA. Det er grunne innsjøer med samme temperatur i alle vannlag. Siden det fins bare én fiskeart er det heller ingen andre arter som påvirker resultatet.

– Vi har målt konsentrasjonen av røye-DNA i fem liter vann. Det er ennå ikke mulig å ta en prøve for å se hvor mange fisker det er i innsjøen, men DNA-mengden i en prøve indikerer om det er mye eller lite fisk. Siden metoden er rimelig og enkel å utføre kan den benyttes årlig for å oppdage trender i bestandsendringer på et tidligere tidspunkt, forteller forsker Frode Fossøy i NINA.

Anbefaler videre testing

Foreløpig har ikke forskerne nok resultater til å kunne konkludere med at miljø-DNA kan brukes i røyeforvaltning på Svalbard, men flere tidligere studier har funnet en god sammenheng mellom tetthet av fisk målt ved prøvefiske og konsentrasjonen av miljø-DNA.

– Men vi har nok til å kunne si at analyser av miljø-DNA kan gi viktig tilleggsdata til tradisjonelle metoder som krever mye tid og penger, og derfor utføres sjeldent. Derfor anbefaler vi å følge opp miljø-DNA som metode for forvaltning av Svalbard-røye, med å ta prøver innen og mellom sesonger for å se hvordan DNA-konsentrasjoner endrer seg over tid, sier Fossøy.

Image

Kart som viser posisjoner for garnfiske og prøvetaking av miljø-DNA. Jo mørkere farge, jo større konsentrasjon av DNA.  Kolonnen til venstre viser hvor mange DNA-kopier av røye-DNA som er påvist per liter vann som er analysert. Illustrasjon: Craig Jackson, NINA

Dette er miljø-DNA

Innsamling av vannprøver og analyser av miljø-DNA er en alternativ metode for overvåking av økosystemer. Levende organismer avgir stadig DNA til miljøet rundt seg i form av hudceller, spytt og avføring og lignende. Ved å filtrere vann gjennom et finmasket filter er det mulig å i fange dette DNA-et, og ved hjelp av genetiske analyser kan vi bestemme hvilke arter det stammer fra. NINA har i løpet av de siste årene utviklet både prøvetakingsutstyr og molekylære verktøy for analyser av miljø-DNA og har verifisert protokoller for mange akvatiske organismer.

Kontakt

Frode Fossøy

Carolyn Rosten

Les mer om miljø-DNA

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: