News

NINA news

Særlig verdifulle havområder til vurdering

Published on: 17. June 2021
Author: Camilla Næss

En ekspertgruppe som har utredet særlig verdifulle områder i norske havområder (SVO-er) anbefaler færre, men større områder som i større grad fanger opp samspillet i havet.

Særlig verdifulle havområder til vurdering
Lunde henter mat i åpent hav også i hekketiden, her torskelarver fra Barentshavet. Foto: Geir Systad/NINA

I forvaltningsplanene for norske havområder er det identifisert særlig verdifulle og sårbare områder (SVO), områder som har særlig betydning for det biologiske mangfoldet og for den biologiske produksjonen i havområdet – også utenfor områdene selv.  

Eksempler på miljøverdier i slike områder er viktige leve- eller gyteområder for fisk, leveområder for sjøfugl og sjøpattedyr og korallforekomster.

Med utgangspunkt ny kunnskap og internasjonale vitenskapelige metoder har en ekspertgruppe vurdert de 29 eksisterende SVO-ene i norske havområder.

Ekspertene foreslår å slå sammen og utvide flere av dagens SVO-er, opprette fire nye samtidig som andre igjen fjernes. Dette reviderte forslaget ser områder og miljøverdier i en større sammenheng som resulterer i færre, men større SVO-er.  

Havforskningsinstituttet har ledet arbeidet, med forskerne Gro van der Meeren og Elena Eriksen i spissen. NINA har ledet ekspertgruppen for sjøfugl. I tillegg har fageksperter fra, Norsk Polarinstitutt, Norges geologiske undersøkelse, Akvaplan-niva, og universitetene i Bergen, Oslo og Tromsø deltatt i ekspertutvalget.

- De foreslåtte SVO-ene dekker større områder med flere ressurser. I tillegg er viktige områder for sjøfuglkoloniene er utvidet, og det sentrale Barentshavet er foreslått som SVO med hovedvekt på sjøfugl, sier Geir Systad, sjøfuglforsker i NINA.

Rapporten vil inngå som underlagsrapporter til det faglige grunnlaget for stortingsmeldingen om helhetlige forvaltningsplaner for de norske havområdene i 2024 sammen med egne rapporter for sårbarhetsvurderinger og konsekvenser av samlet påvirkning som ferdigstilles neste år.

Les mer på Havforskningsinstituttets nettsider

Les rapporten:

Eriksen, Elena, van der Meeren, Gro I., Nilsen, Bente M., Johnsen, Hanne og von Quillfeldt, Cecilie H. (red. 2021). «Særlig verdifulle og sårbare områder (SVO) i norske havområder – Miljøverdi». Rapport fra havforskningen 2021-26.

Kontaktperson i NINA: Geir Systad 

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: