Rovvilt

Rovviltforskning i NINA

NINA har i dag en aktiv og bred forskning på de store rovdyrene gaupe, jerv, brunbjørn og ulv, samt kongeørn i Norge. Fakta og kunnskap fra vår forskning anvendes både av forvaltning, politikere, media, og i rovdyrdebatten for øvrig. På disse nettsidene får du en innføring i vår rovviltforskning.

NINAs forskning på rovvilt utføres i samarbeid med en rekke nasjonale og internasjonale aktører, høgskoler og universiteter. NINA leder i dag det skandinaviske bjørneprosjektet, forskningsprosjektet på gaupe og jerv (Scandlynx) og viltkameraprosjektet SCANDCAM. Vi deltar også i Det skandinaviske ulveprosjektet SKANDULV, RovQuant, samt forskernettverkene EUROLYNX, Large Carnivore Initiative for Europe mm. Vi har prosjekter som studerer kongeørn og tap av lam, og som studerer tap og tapsårsaker i reindrifta. Våre samfunnsforskere utforsker menneskers forhold til rovdyr i et større samfunnsperspektiv. Vår genetiske forskning og overvåking av rovvilt er ledende i verden. Rovdata, som er en egen enhet i NINA, har ansvaret for bestandsovervåkingen av de store rovdyrene og kongeørn i Norge. 


Les mer om NINAs rovviltforskning

Prosjekter

Rovdata

Rovdata er en uavhengig leverandør av overvåkingsdata og bestandstall på gaupe, jerv, brunbjørn, ulv og kongeørn i Norge. 

Rovdata er en selvstendig enhet i NINA med egen leder og stab.

NYHETER
Flertallet er fortsatt positive til store rovdyr
14. februar 2024

Folk på bygda og i byene er mer enige om store rovdyr enn vi får inntrykk av gjennom den offentlige debatten. En fersk undersøkelse viser at samtlige av de fire store rovdyrene fortsatt er godt likt av den norske befolkningen.

Samarbeid mellom rovdyrforskere og reindriftsutøvere krever gjensidig tillit
16. februar 2023

Rovdyrforskningen er avhengige av et utstrakt samarbeid med utøverne i reindrifta. For å skape nødvendig tillit er det viktig med nærhet og åpenhet om forskningens hensikt og resultater.

Store rovdyr påvirker fjellreven ulikt
6. februar 2023

Jerven ser ut til å gå godt sammen med fjellreven, mens kongeørna kan være en direkte trussel. En som trives godt i de stores selskap er fjellrevens konkurrent rødreven.

VI JOBBER MED ROVDYR

Rovdyrbloggen

En gruppe forskere fra NINA og NMBU blogger om sin forskning på store rovdyr i Norge.

NINA rovdyrwebinar

NINA har forsket på store rovdyr i flere tiår. I denne webinarserien forteller NINAs rovdyrforskere om forskningen sin.

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: