News

NINA news

Bedre i sør, verre i Midt-Norge

Published on: 10. October 2013
Author: Jan Arne Stokmo

I Nord-Trøndelag ser det ut til at infeksjonstrykket fra lakselus på vill laksefisk har vært høyere i år enn tidligere. Den samme tendensen er også observert i Finnmark. Lenger sør ser situasjonen noe bedre ut enn før, og både sjøørret- og laksesmolt har sannsynligvis fått lav luseinfeksjon under smoltutvandringen.

Bedre i sør, verre i Midt-Norge
Lakselus Foto: Bengt Finstad

Resultatene fra overvåkingen er ikke ferdig bearbeidet enda, men de foreløpige resultatene tyder på at det i vår og tidlig på sommeren var lavere infeksjonspress i Rogaland, Hardanger, Sogn, Romsdal og Trondheimsfjorden enn tidligere år. Sannsynligvis fikk både sjøørret- og laksesmolt lave infeksjoner av lakselus under smoltutvandringen i disse områdene.

Årsaken til at resultatene i år er noe bedre i disse områdene, kan skyldes tiltak som både forvaltning og næring har gjort. I tillegg har sannsynligvis både lav sjøtemperatur og mye ferskvann på våren og forsommeren medvirket i positiv retning.

Lusa får konsekvenser for sjøørreten

Utover sommeren har sjøørret i oppdrettsintensive områder langs norskekysten fortsatt vesentlig høyere infeksjoner enn i områder uten oppdrett. Dette kan ha negative effekter som økt dødelighet og redusert vekst for sjøørreten.

Nasjonal overvåking

Overvåkingen av lakselus på villfisk er avsluttet for i år, og en fyldigere årsrapport kommer ved årsskiftet. På Vestlandet og i Midt-Norge startet den nasjonale overvåkingen av lakselusinfeksjon på vill laksefisk i mai. Lenger nord startet den litt ut på sommeren. Årsaken til denne forskjellen er at lakselus trenger en viss temperatur før den begynner å vokse hurtig og sjøtemperaturen i nord stiger seinere enn i sør.

Havforskningsinstituttet har på oppdrag fra Mattilsynet og Fiskeri- og kystdepartementet ansvaret for å koordinere overvåking, forskning og rådgiving vedrørende lakselusinfeksjon på vill laksefisk langs norskekysten (NALO-programmet). Overvåkingen blir gjort i samarbeid med NINA og delvis også UNI Miljø.

Les hele rapporten her:
Framdriftsrapport til Mattilsynet over lakselusinfeksjonen på vill laksefisk våren og sommeren 2013

Kontaktperson i NINA:
Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: