News

NINA news

Dialog og brukermedvirkning – Dialogseminar som grunnlag for FoU-prosjekt på villrein og menneske

Published on: 24. April 2009
Author: Camilla Næss

På forespørsel fra Direktoratet for naturforvaltning arrangerer NINA 22.-24.april et dialogseminar på Norsk Villreinsenter, Hjerkinn. Seminaret skal legge grunnlaget for et FoU-prosjekt om effekter og konsekvenser av menneskelig inngrep og ferdsel i Snøhettaområdet i forhold til villrein.

Dialog og brukermedvirkning – Dialogseminar som grunnlag for FoU-prosjekt på villrein og menneske
Foto © Per Jordhøy/NINA

Villreinnemnda for Snøhetta og Knutshø tok i 2007 – 2008 initiativ til et forskningsprosjekt om villreinens arealbruk i Snøhetta villreinområde. Samtidig ble det i Stortinget fremmet et såkalt Dok 8-forslag om å bevare Snøheimveien. Stortinget har, på bakgrunn av villreinnemndas initiativ og merknader fra Energi- og miljøkomiteen til forslaget om å bevare Snøheimveien, bevilget 2 mill kr til et FoU-prosjekt om villrein, ferdsel og inngrep. I en pressemelding fra Miljøverndepartementet om saken heter det:

"Prosjektet i Snøhettaområdet skal studere villreinen sin arealbruk, menneskeleg aktivitet og ulike sider ved framtidig næringsutvikling og turisme. Det er føresett at aktørar med verksemd og interesser i området blir aktivt involverte i prosjektet."


Selve prosjektet vil løpe fra 2009-2012, og dialogseminaret utgjør i denne sammenhengen en viktig del av arbeidet med å fremme aktiv brukermedvirkning.

Snøhettaområdet er et unikt område som favner et bredt spekter av interessegrupper, med ulike motivasjoner og mål for hvordan området skal benyttes i framtida. Erfaringer viser at å opprette arenaer for dialog reduserer potensielle konflikter og bygger broer mellom motstridende interesser for bruk og vern.

Seminaret samler en rekke aktører, med ulik tilknytning til området. I første runde presenteres og diskuteres eksisterende kunnskap om sentrale tema, som etablerer en plattform for den videre dialogen. Her ligger fokuset både på forsknings- og erfaringsbasert kunnskap. Selve dialogen foregår etter en velprøvd metode hvor deltakerne jobber med utvalgte tema i grupper, hvor ulike interesser i området er representert. Gjennom gruppearbeidet diskuteres og belyses prioriterte fokustema som har betydning både for villreinen og mennesket fra ulike vinkler. Resultatene fra gruppene presenteres og diskuteres i plenum, og konklusjonen fra plenum tas deretter med inn i nytt gruppearbeid. Dialogarbeidet ender tilslutt opp med anbefalinger om innholdet i FoU-prosjektet, som igjen fremmer eierskap og stimulerer til fortsatt brukermedvirkning.

I forbindelse med prosjektet er allerede 13 rein GPS-merket i Snøhettaområdet, med tanke på å kartlegge reinens bevegelsesmønster og arealbruk.

Resultatene fra dialogseminaret vil bli oppsummert i en egen NINA-rapport.

Kontaktpersoner i NINA: Jørn Thomassen og Olav Strand

Her kan du lese mer:
Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: