News

NINA news

Fjellreven er tilbake på Finse

Published on: 1. February 2010
Author: Camilla Næss

Den utrydningstruede fjellreven er igjen tilbake på Finse. Fredag ble 15 rever fra Avlsprogrammet for fjellrev sluppet fri i området.

Fjellreven er tilbake på Finse

Den opprinnelige fjellreven forsvant fra Finseområdet på slutten av 1990-tallet. Da hadde bestanden vært svært fåtallig i flere 10-år. Formålet med utsettingen er at vill fjellrev skal etablere seg på nytt i området. Ved å sette ut 10–20 valper årlig over en 7–8-årsperiode skal den utdødde bestanden på Hardangervidda gjenoppbygges. 13 av de 15 valpene som ble satt ut i går kom fra avlsstasjonen for fjellrev på Oppdal, mens 2 valper kom fra et avlspar som står i Langedrag familiepark.


Fra utsettingen på Finse. Foto: A. Landa.

Medbrakt niste og hi
De utsatte dyrene får en myk overgang til livet i det fri. Kunstige hi og fôrautomater som fjellrevene er vant til fra avlsstasjonen ble fraktet opp på fjellet og klargjort i høst. De hvite valpene flyttes rett fra transportkassene og inn i det kunstige hiet med tryggheten dette byr på. Ved hiet og flere steder i nærområdet er det utplassert fôrautomater som er fylt med tørr hundepellets. Erfaringene viser at det kunstige hiet bare blir brukt i starten, og at fjellrevene etter hvert tar i bruk gamle hilokaliteter i området. Fôrautomatene med hundefôr blir flittig brukt, spesielt i år med lite lemmen og annen naturlig føde. De er konstruert slik at de bare kan brukes av fjellrev.

Oppfølgningen av revene skjer i et samarbeid mellom Norsk institutt for naturforskning og Statens naturoppsyn. Prosjektet er finansiert av Direktoratet for naturforvaltning.

Kontaktperson i NINA: Arild Landa, telefon: 73801458, e-post: arild.landa@nina.no 

 

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: