News

NINA news

Forskere vil ha kontakt med skippere i Barentshavet

Published on: 2. January 2019
Author: Juliet Landrø

Det marine forskningsmiljøet i Tromsø studerer fiskeartene på bankene i Barentshavet. Nå ønsker de å komme i kontakt med skippere med kjennskap til fisken og hvordan den forflytter seg i dette store havområdet.

Forskere vil ha kontakt med skippere i Barentshavet
Forskerne ønsker å intervjue aktive fiskere om deres erfaringer og kunnskap knyttet til fiskens utbredelse og arter på og ved fiskebanker. Foto: Signe Christensen-Dalsgaard/NINA

– Hvis du er interessert og vil bidra med din kunnskap, så må du ta kontakt med oss, oppfordrer forskere ved Norges fiskerihøgskole, UiT - Norges arktiske universitet og Norsk institutt for naturforskning (NINA). Se kontaktinfo lenger ned i saken.

Forskerne studerer hvordan utbredelsen og sammensetning av fiskearter på bankene i Barentshavet endrer seg over tid. Bak står forskningsprosjektet DRIVEBANKS i regi av NINA. Prosjektet er finansiert av Framsenteret i Tromsø og Norges forskningsråd.

Vil intervjue skippere

Fiskerne tilbringer store deler av året på fiskebankene og har mye kunnskap om fiskebanker og fiskens forflytninger i forhold til bankene. Vi ønsker derfor i løpet av høsten 2019 å intervjue aktive fiskere om deres erfaringer og kunnskap knyttet til fiskens utbredelse og artssammensetning på og ved fiskebanker.

– Vi vil gjerne komme i kontakt med skippere som har erfaring fra fiske i Barentshavet og som også er aktive skippere i dag.

Gjensidig nytteverdi

Forskerne skal se nærmere på hvordan utbredelsen til fiskeartene og sammensetningen varierer i dette store havområdet, og ikke minst hva det har å si for tilgjengelige fiskeressurser. De skal undersøke hva som driver endringene i Barentshavet. Det skal ses på sammenhenger mellom størrelse på banker, dyp, temperatur, og ikke minst hvilken rolle fiskeriene har.

– Data vi får fra fangst og sporinger tyder på at fisket flytter på seg, og vi vil gjerne høre fra fiskerne om de mener det skyldes endringer de ser i naturen eller om det påvirkes av forvaltning og markedstilpasninger. Vi ønsker en tettere dialog mellom fiskere og forskere som kan ha en gjensidig nytteverdi.

Forskningsprosjektet gjennomføres i et samarbeid mellom Norsk institutt for naturforskning, Norges fiskerihøgskole, UiT Norges arktiske universitet og Havforskningsinstituttet.

Kontaktpersoner:

Kari Ellingsen, Norsk institutt for naturforskning

Jahn Petter Johnsen, Norges fiskerihøgskole, UiT - Norges arktiske universitet

Roger B. Larsen, Norges fiskerihøgskole, UiT - Norges arktiske universitet

 

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: