News

NINA news

Følg med på fjellrevovervåkinga

Published on: 8. August 2013
Author: Camilla Næss

Mannskaper fra Statens naturoppsyn (SNO) og Norsk institutt for naturforskning (NINA) er godt i gang med årets registrering av fjellrevkull i den norske fjellheimen. Du kan følge med på overvåkinga her.

Følg med på fjellrevovervåkinga
Denne svenskfødte fjellreven er far til et av årets valpekull i Vårstigdalen, Oppdal. Sjarmøren er født i Svaletjakke i 2011, og har siden krysset grensa og bidratt til yngling på norsk side. Foto © Ingolf Røtvei

Det er så langt i år registrert oppsiktsvekkende mange fjellrevkull i områdene rundt Snøhetta, Dovre og Knutshø. Etter flere års fravær, yngler fjellreven igjen i Nord-Trøndelag, i Blåfjella og Hestkjølen. 

Foreløpig er det registrert kun ett kull i Nordland og ingen lenger nord på fastlandet. 
Hold deg løpende oppdatert på overvåkinga her.

Oppgangsår for fjellreven i sør

Ifølge NINA-forsker Nina Eide er 2013 helt klart et oppgangsår for fjellreven i Norge.

– Så langt i år er det registrert 22 kull i Norge mot 1 kull i fjor. De fleste kullene er registrert ved Snøhetta, Dovre og Knutshø, samt 3 i Nord Trøndelag. Forklaringen er trolig at det i år er relativt mange smågnagere i disse fjellområdene. Dette ser vi blant annet ut fra mye hekking av rovfugl, forteller hun.

Eide beskriver bestandene i disse områdene som solide, med mange individer, og som derfor kan respondere på en oppgang i gnagerbestandene.

 Smågnagere alene kan imidlertid ikke forklare denne formidable økningen. Vi tror det er kombinasjonen av støtteforing vinterstid og en begynnende oppgang  i smågnagerbestanden som har lagt forholdene til rette for fjellrevyngling i år. Det viser at det langsiktige arbeidet som gjøres for å ta vare på fjellreven virker.

Tredobling av fjellrevbestanden

Den norske fjellrevbestanden blir i dag hovedsakelig overvåket ved å kontrollere kjente fjellrevhi på sommertid. Fjellreven benytter ofte det samme hiet og et hi kan til sammen ha vært brukt i flere hundre år. På denne måten kan man følge bestandens utvikling over tid.

Man regner i dag med at det finnes cirka 300 voksne fjellrev i Skandinavia (Norge, Sverige og Finland), hvorav minimum 140 i Norge. Det er nesten en tredobling av bestanden i forhold til for 10 år siden. Arten er karakterisert som kritisk truet, og den er sannsynligvis det mest utryddningstruede pattedyret vi har i Norge i dag.

Overvåkingen i felt blir utført på oppdrag fra Miljødirektoratet. Statens naturoppsyn (SNO) utfører arbeidet i felt. 

Kontaktperson i NINA: Nina E. Eide

 

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: