News

NINA news

Gode fiskebestander i Tunnsjøen og Tunnsjøflyan

Published on: 21. May 2015
Author: Anne Olga Syverhuset

Den regulerte Tunnsjøen har gode bestander av både aure og røye, og tettheten av aure ser ut til å ha økt i løpet av de siste tiåra.

Gode fiskebestander i Tunnsjøen og Tunnsjøflyan
Oversiktsgarna fanger nesten alle størrelser av fisk. I dette garnet vises det for eksempel at ørekyta er vanlig i Tunnsjøen. Foto: Randi Saksgård, NINA.

Bestanden av røye i Tunnsjøen i Nord-Trøndelag ser ut til å ha holdt seg relativt konstant siden 1960-tallet, mens aurebestanden ser ut til å ha økt. Røyebestanden i Tunnsjøen omfatter minst tre former eller typer: dvergrøye, normalrøye og grårør. Normalrøya når en størrelse på 30-40 cm og er en svært attraktiv matfisk.
Tunnsjøen er regulert fem meter, så dette er den litt overraskende konklusjonen av de fiskebiologiske undersøkelsene som NINA gjennomførte i 2014 på oppdrag fra Nord-Trøndelag E-verk (NTE).   

 

Tidligere utsetting av krepsdyr og fisk

I tillegg til reguleringen, som trådte i kraft for fullt fra 1963, har Tunnsjøen blitt utsatt for to store miljøendringer i løpet av de siste femti åra. På 1970-tallet ble krepsdyret Mysis relicta satt ut i innsjøen, og på 1980-90-tallet ble den vesle karpefisken ørekyt sluppet ut. Begge disse artene har utviklet solide bestander. I dag utgjør Mysis en del av dietten til aure, og særlig røye, mens ørekyt ikke var representert i de fiskemagene som ble analysert. Det er likevel mulig at begge disse to introduserte artene bidrar til at aurebestanden er økende.   

 

Aure og røye av god kvalitet i Tunnsjøflyan

Det ble også gjennomført et enkelt prøvefiske i Tunnsjøflyan, som bekreftet tidligere undersøkelser: stor tetthet av ørekyt, og aure og røye av svært god kvalitet, men i relativt lave tettheter.  

 

Mulige forvaltningstiltak

Angående mulige forvaltningstiltak konkluderte forskerne slik:

  •  Aurebestanden i Tunnsjøen er i god tilstand og tettheten er økende. Det er derfor ikke behov for tiltak for å styrke rekrutteringen til aurebestanden.
  • Dagens beskatning av den attraktive «normalrøya» er trolig på et rimelig nivå, men utviklingen i røyebestanden bør følges opp.
  • Både aure og røye i Tunnsjøflyan er av en svært attraktiv størrelse og kvalitet. Med dagens beskatningsnivå er det neppe nødvendig med spesielle tiltak, men bestandenes tilstand bør følges opp.
  • Begge de introduserte artene Mysis og ørekyt er kommet for å bli, og kan ikke fjernes i så store systemer som Tunnsjøen og Tunnsjøflyan.

 

Les mer: NINA Rapport 1156: Fiskebiologiske undersøkelser i Tunnsjøen og Tunnsjøflyan

 

Kontakt:

Odd Terje Sandlund

Tor G. Heggberget

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: